Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντιπαράθεση και παζάρια για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στο φόντο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται με τους ρυθμούς που επιβάλλουν ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και η προστασία της «πνευματικής ιδιοκτησίας» των φαρμακευτικών ομίλων, συνεχίζεται η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γερμανικού δικτύου ZDF, οι συνομιλίες της Κομισιόν με την βρετανοσουηδική «AstraZeneca», το εμβόλιο της οποίας ενδέχεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Παρασκευή, ξεκίνησαν στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Η ΕΕ έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου με δικαίωμα για ακόμη 100 εκατ.

«Όποιος πληρώνει, παίρνει»

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο ισχυρισμός της Κομισιόν ότι η φαρμακευτική εταιρεία προμηθεύει σε άλλες χώρες (και συγκεκριμένα στη Βρετανία) δόσεις εμβολίων που προορίζονται για την ΕΕ, κατηγορία που απέρριψε πριν τη συνάντηση ο επικεφαλής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό. Ωστόσο επιβεβαίωσε πως τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση εμβολίων γίνεται με βάση τους νόμους της αγοράς και της καπιταλιστικής οικονομίας, στη λογική «όποιος πληρώνει, παίρνει».

Σύμφωνα με τον Σοριό, η καθυστερημένη σύναψη του συμβολαίου με την Κομισιόν είναι ο λόγος για τις περιορισμένες παραδόσεις. «Το συμβόλαιο με τη Βρετανία κλείστηκε τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες», είπε. Εξάλλου, πρόσθεσε, η εταιρεία του δεν υποχρεούται από το συμβόλαιο να παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίου, αποκαλύπτοντας μια από τις πολλές ρήτρες των συμβολαίων με φαρμακευτικές εταιρίες που η ΕΕ αποδέχεται (και κρατά μυστικές) για να προστατεύσει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Η «AstraZeneca» συνήψε με την ΕΕ συμφωνία «καλύτερης δυνατής προσπάθειας», επειδή «οι Βρυξέλλες ήθελαν να προμηθεύονται λίγο – πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς – παρόλο που αυτοί είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι’ αυτό υποσχεθήκαμε να προσπαθήσουμε, αλλά δεν δεσμευτήκαμε με συμβόλαιο», είπε ο Σοριό σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Ο ίδιος είπε πως η παραγωγή έχει μείνει πίσω κατά δυο μήνες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Την «κοινωνική ευθύνη» των μονοπωλίων επικαλείται η επίτροπος Υγείας

Χαρακτηριστική της υποκρισίας της ΕΕ είναι και η δήλωση της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, που είπε ότι «τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η “AstraZeneca” πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Και κατέληξε: «Η άποψη (σ.σ. της “ΑstraZeneca”) ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμφανίζεται «θυμωμένη», έχει εξαγγείλει πρόταση για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, σε κράτη εκτός της ΕΕ. Έτσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει «με το βλέμμα» προς τη Μεγάλη Βρετανία και κίνητρο τον γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»

Στο μεταξύ η αμερικανική «Johnson & Johnson» αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της την επόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ο οικονομικός διευθυντής της και αναμένεται ότι θα αιτηθεί ταυτόχρονα ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο, που γίνεται σε μία δόση, να διατεθεί στην αγορά. Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν λίγο μετά το τρίτο που θα πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ. «Σε σχέση με τον εφοδιασμό, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: 902.gr