Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα τον Σοσιαλισμό στην Άγκυρα

Ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη το επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει στην Άγκυρα το ΚΚ Τουρκίας με θέμα το σοσιαλιστικό σχεδιασμό.

Το συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της «Ακαδημίας Επιστήμης και Διαφωτισμού» του ΚΚ Τουρκίας στη λέσχη των αποφοίτων του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Πάνω από 300 πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πρωτοπόροι εργαζόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις σημαντικές επιστημονικό παρεμβάσεις που παρουσίασαν οι διάφοροι εισηγητές. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, βρέθηκε στην Άγκυρα και παρακολούθησε το συμπόσιο.

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Οκουγιάν αναφερόμενος στη σχέση επιστήμης και πολιτικής υπογράμμισε την ευθύνη του κομμουνιστικού κόμματος να μελετάει εγκαίρως τα θεωρητικά ζητήματα και να μην αναβάλλει τη συζήτηση των προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης για μετά την σοσιαλιστική επανάσταση.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση επίσης βραβεύτηκαν 4 μαθητές λυκείου που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής γύρω από το θέμα του συμποσίου ενώ προβλήθηκε σύντομο βίντεο από το ταξίδι μελετητικής ομάδας του ΚΚΤ στη Ρωσία για σχετική έρευνα στα σοβιετικά αρχεία. Δύο από τις βραβεύσεις έκαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

odtuvisnelik

Στον χαιρετισμό του, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ σας μεταφέρω το θερμό, αγωνιστικό συντροφικό χαιρετισμό μας και τα συγχαρητήριά μας για το Συμπόσιο που διοργανώνετε για το σοσιαλιστικό μέλλον.

Τόσο η συνολική δραστηριότητα της “Ακαδημίας Επιστημών και Διαφωτισμού” όσο και το συγκεκριμένο Συμπόσιο αποδεικνύουν ότι το κόμμα σας βαδίζει στο σωστό δρόμο της θεωρητικής προετοιμασίας, της δημιουργικής ανάπτυξης του μαρξισμού – λενινισμού, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει κάθε ΚΚ το ρόλο του ως επαναστατική πρωτοπορία. Σ’ αυτό το δύσκολο δρόμο της προσπάθειας διαμόρφωσης σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής βαδίζουν μαζί το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ και συμβάλλουν τόσο με την έκδοση της Διεθνούς ΚΟΜΕΠ όσο και με τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας”.

Αυτή η κοινή προσπάθειά μας έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή σύνθετη συγκυρία όπου σημειώνεται επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Σε μια συγκυρία που τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή μας, μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη όξυνση της ταξικής πάλης.

Η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί συστηματικά τα σημερινά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στην περιοχή που καθορίζονται απ’ τη Συνθήκη της Λοζάνης και το διεθνές δίκαιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας και το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Βήμα – βήμα η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κύπρου, γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου και να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Η πλούσια ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι οι λαοί μόνο συμφορές μπορούν να περιμένουν απ’ την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Πρέπει να σημαδέψουν τον κοινό τους αντίπαλο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και γενικότερα τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ πρωταγωνιστούν σήμερα στον αγώνα ενάντια στα σχέδια ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς και ενάντια στα σχέδια επιβολής νέων συμφωνιών ιμπεριαλιστικής ειρήνης που θα επιβληθούν στους λαούς με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε στην Τουρκία και στην Ελλάδα για να μην εγκλωβίζεται η δυσαρέσκεια απ’ την κυβερνητική πολιτική, από τα άλλα αστικά κόμματα και ιδιαίτερα τα σοσιαλδημοκρατικά.

Βαδίζουμε μαζί με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και της υπεροχής του μαρξισμού – λενινισμού. Οι εξελίξεις του 21ου αιώνα θα επιβεβαιώσουν ότι “το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός”».