Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντον Γκριγκόριεβιτς Ρουμπινστάιν, από τους μεγαλύτερους πιανίστες, δημιουργός της ρωσικής πιανιστικής σχολής

Στις 20 Νοεμβρίου 1894 πεθαίνει ο Αντον Γκριγκόριεβιτς Ρουμπινστάιν, Ρώσος πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, παιδαγωγός και μουσικο-κοινωνικός παράγοντας.
Γεννήθηκε το 1829 και σε ηλικία μόλις δέκα ετών έδωσε συναυλία στη Μόσχα.
Στη συνέχεια, από το 1840 έως το 1843, εμφανίστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή. Την ίδια περίοδο χρονολογούνται και οι πρώτες του συνθέσεις. Από το 1844 έως το 1848 συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο και τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Φ. Μέντελσον και τον Φ. Λιστ.

Το 1848 επιστρέφει στη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη. Μετά από μια τετραετή (1854- 1858) περιοδεία στην Ευρώπη, γυρίζει και εγκαθίσταται οριστικά στην Πετρούπολη, όπου αναπτύσσει πλούσια μουσικο-κοινωνική δραστηριότητα.
Ίδρυσε το ρωσικό μουσικό σύλλογο και το 1862 ίδρυσε το πρώτο ρωσικό ωδείο στην Πετρούπολη, το οποίο διηύθυνε μέχρι το 1891. Μαθητής του υπήρξε ο Τσαϊκόφσκι. Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες, δημιουργός της ρωσικής πιανιστικής σχολής. Το χαρακτηριστικό της τέχνης του ήταν ο εμπνευσμένος αυτοσχεδιασμός, που συχνά παραβίαζε τους πατροπαράδοτους μουσικούς κανόνες.