Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντουάν Μαρί Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί

Στις 29 Ιουνίου 1900 γεννιέται ο Αντουάν Μαρί Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί. Γάλλος αεροπόρος και συγγραφέας των λυρικών έργων «Πτήση στο Αράς» και «Ο μικρός πρίγκιπας».

Ο Εξιπερί καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως πιλότος στην πολιτική αεροπορία της Γαλλίας.

Τα έργα του είναι κράμα ρεπορτάζ με ποιητική και φιλοσοφική ενατένιση των γεγονότων που έζησε ο συγγραφέας. Ο ανθρωπισμός του, παρά το αφηρημένο ύφος, διακρίνεται για τις δημοκρατικές ιδέες και το μίσος κατά της αντίδρασης.

Μας γνώρισε το μικρό του Πρίγκιπα στις σελίδες του βιβλίου που έμελλε να μεταφραστεί σε περίπου 60 γλώσσες και να αποτελέσει το τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.

Επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ενωση και στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις αναφέρεται με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το σοσιαλιστικό κράτος. Επίσης, με ιδιαίτερη θέρμη υπερασπίστηκε τη δημοκρατική Ισπανία στον αγώνα της κατά του φασισμού. Πήρε μέρος στον πόλεμο ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και παρασημοφορήθηκε γι’ αυτό πριν σκοτωθεί το 1944.

Στις 31 Ιουλίου του 1944 κατέπεσε στην περιφέρεια της Μασσαλίας ένα αεροπλάνο τύπου Lightning P-38. Ο Exupery ήταν ο πιλότος του. Στις 8.45 το πρωί είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μπαστία της Κορσικής για επιχείρηση στα νότια της Γαλλία. Ήταν το τελευταίο του ταξίδι.

Ολες οι έρευνες που έγιναν από τότε για τον εντοπισμό του Lightning Ρ38 απέβησαν άκαρπες. Ο θάνατός του το 1944, όταν εξαφανίστηκε από τους ουρανούς της Μεσογείου στη διάρκεια αποστολής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έμοιαζε με το ανολοκλήρωτο τελευταίο κεφάλαιο ενός μυθιστορήματος. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν διευκρινίστηκαν ποτέ.