Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απάντηση στην αρλουμπολογία του Δήμου Κρωπίας – Η επιστολή που λάβαμε

Σε απάντηση αναδημοσίευσης κειμένου από το Ριζοσπάστη για τη ρατσιστική τακτική του Δήμου Κρωπίας να αποκλείει όποιο νήπιο δεν «μιλάη» Ελληνικά από τους παιδικούς σταθμούς, λάβαμε επιστολή από την υπεύθυνη των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, Αγγελική Γκιόκα, για να διευκρινίσει το αυτονόητο (της).

Σε ό,τι μας αφορά, θεωρούμε ότι όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη αποτυπώνουν μια υπαρκτή ρατσιστική (κατά την άποψή μας) τακτική η οποία επιβεβαιώνεται και με την επιστολή που λάβαμε.

Μια επιστολή η οποία όχι απλώς ενισχύει όσα διατυπώνονται στη σχετική δημοσίευση, αλλά δημιουργεί ευρύτερη ανησυχία και προβληματισμό για τον τρόπο που η δημοτική αρχή λειτουργεί και την ψευδοεπιστημονική ερμηνεία με την οποία προσπαθεί να καλύψει μία προφανή ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστόπουλουν και προσφυγόπουλων.

Αναφέρει η κ. Αγγελική Γκιόκα: «Η λεγομένη υποχρέωση, να μιλάη ελληνικά, υπακούει σε μια απλή πρακτική παιδαγωγική αρχή». Παιδαγωγική πρακτική ποιανού; Από πού απορρέει; Πώς τεκμηριώνεται; Αν ίσχυε αυτό, τότε δε θα είχαν θέση στην εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά (Έλληνες πολίτες) που και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού δε μιλούν τα ελληνικά. Και ποιος είναι ο ρόλος του παιδικού σταθμού αν όχι να προετοιμάσει και γλωσσικά το παιδί για την ομαλή ένταξή του στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κοινωνία;

Με άλλα λόγια, η γλωσσική εκπαίδευση των παιδιών (αρχικά προφανώς με στοιχειώδεις λέξεις) είναι το ζητούμενο από οποιοδήποτε παιδαγωγικό παιδικό θεσμό. Ειδάλλως, πάρα πολλά παιδιά (πολλά μεταναστόπουλα και τώρα προσφυγόπουλα) δεν θα μάθαιναν ποτέ να επικοινωνούν.

Μπορεί ο Δήμος κατά το δοκούν να ερμηνεύει και επικαλείται «παιδαγωγικές» αρχές; Τι λέει το υπουργείο Παιδείας γι’ αυτό;

Οι προϋποθέσεις εγγραφής είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε στις βαθμίδες της εκπαίδευσης στηρίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Πού εδράζεται η απαίτηση από τους γονείς να προσκομίσουν έντυπο ότι το νήπιο γνωρίζει την ελληνική γλώσσα! Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο Δήμο να παρακάμπτει τη νομοθεσία και να ζητά αυθαίρετα βεβαιώσεις και πιστοποιητικά; «Σημειωτέον, η υποχρέωση αυτή έχει την έννοια της προτροπής προς τους γονείς για μια σχετική προεργασία» αναφέρει η η κ. Αγγελική Γκιόκα και συνεχίζει «το σχολικό έτος που διανύουμε, όλες οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν αδιακρίτως και όλα τα νήπια, φιλοξενούνται» προσπερνώντας το γεγονός ότι η απαίτηση αυτή (εντύπου που να αποδεικνύει τη γνώση ελληνικής) οδηγεί ή μπορεί να οδηγήσει γονείς (θεωρώντας τη σύννομη) να μην επιδιώξουν καν την εγγραφή στον παιδικό σταθμό. Ας σκεφτούμε το γονιό που διαβάζει ή του διαβάζουν αυτό το χαρτί. Τι θα σκεφτεί;

Και το καλύτερο η κ. Αγγελική Γκιόκα μας το φύλαγε για το τέλος στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει ορθογραφικό λάθος του εντύπου (να μιλάη): «ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ την ελληνική γλώσσα και την γραμματική, την οποία εδιδάχθην ως μαθήτρια του Γυμνασίου Κορωπίου και συνεχίζω, να εφαρμόζω ενίοτε στο γραπτό μου λόγο, αν αυτό σας ενοχλεί» (Έχετε διδαχθεί τη δασεία, την ψιλή και την περισπώμένη, θα τα χρησιμοποιήσετε και στα δημόσια έγγραφα;). Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην προσωπική του επικοινωνία να γράφει όπως θέλει. Στα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιείται η ισχύουσα γλώσσα και (μεταξύ άλλων) για να μην προκαλείται σύγχυση στους πολίτες.

Είναι τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής και για την ρατσιστική τακτική αποκλεισμού μεταναστόπουλων και προσφυγόπυολων και για την προσπάθεια, δια της επιστολής να δώσει επιστημονική επίφαση σε αυτή την πρακτική.

Τέλος, νιώθουμε ότι πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο αυθεντικός παιδαγωγός στις δύσκολες, στις σύνθετες καταστάσεις, σηκώνει τα μανίκια και δουλεύει, ξεκινώντας από τα στοιχειώδη με μόνο κριτήριο το καλό των παιδιών, άσχετα από γλώσσα, θρησκεία, χρώμα κλπ.

Η επιστολή που λάβαμε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: «ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΜΜ. ΓΚΙΟΚΑ.

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα, «Ριζοσπάστης», 16.05.2019 και σε διαδικτυακούς τόπους (902) με τίτλο, «ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» αναφερόμενο σε έντυπο αίτησης για τους Παιδικούς Σταθμούς, η Γραμματέας του Δ.Σ ΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» του Δήμου Κρωπίας, υπεύθυνη των Παιδικών Σταθμών Αγγελική Γκιόκα, διευκρινίζει το αυτονόητο:

«Η λεγομένη υποχρέωση, να μιλάη ελληνικά, υπακούει σε μια απλή πρακτική παιδαγωγική αρχή: να γνωρίζη το παιδί βασικές λέξεις στα ελληνικά, ήτοι τον γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας, για την προσωπική του ασφάλεια και την ομαλή συμμετοχή του στα δρώμενα της καθημερινότητας των σταθμών. Είναι γεγονός, ότι η πρόβλεψη αυτή στην αίτηση έγινε λόγω παλαιοτέρου περιστατικού και όχι μόνο ενός, με παιδάκι που παρουσίασε αδυναμία επικοινωνίας, διότι δεν κατανοούσε την ελληνική γλώσσα. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται προβλήματα τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην προσωπική ασφάλεια του παιδιού. Προφανώς δεν θέσαμε ποτέ θέμα έγγραφης βεβαίωσης γνώσεως της ελληνικής ή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας από νήπιο! Είναι αυταπόδεικτο! Είναι καθαρά θέμα επικοινωνίας μεταξύ νηπίου και παιδαγωγικού προσωπικού.

Οιαδήποτε άλλη ερμηνεία της υποχρέωσης αυτής, όπως αυτή που επιχειρούν οι συντάκτες, απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία κατανόησης της κοινωνικής καθημερινής πραγματικότητος. Σημειωτέον, η υποχρέωση αυτή έχει την έννοια της προτροπής προς τους γονείς για μια σχετική προεργασία.

Από την άλλη πλευρά, επειδή οι ελληνικές κρατικές και ευρωπαϊκές πολιτικές δεν βοηθούν ουσιαστικά και για τα αυτονόητα τους μετανάστες και τις οικογένειές τους (ιδιαίτερα τους πρόσφυγες) είναι εύκολο να κατασκευάζουμε «ιδεολογικούς μύθους» σπίλωσης του δημοκρατικού φρονήματος, δημοτικών αρχών και υπαλλήλων.

Είναι γνωστόν, ότι το σχολικό έτος που διανύουμε, όλες οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν αδιακρίτως και όλα τα νήπια, φιλοξενούνται. Είναι προφανές για όσους ζουν στο Κορωπί…ότι καμμία ποτέ διάκριση δεν έγινε και αυτό το γνωρίζουν όλες οι δημοτικές διοικήσεις του Δήμου Κρωπίας καθώς και οι αντιπολιτεύσεις από το 2003 έως το 2019. Προφανώς, το αγνοεί για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, κομματικός συνδυασμός του Κ.Κ.Ε. στο Κορωπί.

Ως εκπαιδευτικός, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω σε γλωσσομαθείς διανοούμενους του Κόμματός σας. Παρά ταύτα, ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ την ελληνική γλώσσα και την γραμματική, την οποία εδιδάχθην ως μαθήτρια του Γυμνασίου Κορωπίου και συνεχίζω, να εφαρμόζω ενίοτε στο γραπτό μου λόγο, αν αυτό σας ενοχλεί.

Παρακαλώ, να μεταφέρετε την εκτίμησή μου στον Γραμματέα της Κ.Ε του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Κύριον Δημήτριον Κουτσούμπα.

Αγγελική Εμμ. Γκιόκα

*Παράκληση για δημοσίευση, ως είθισται, για λόγους δεοντολογίας.