Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απέτυχε παταγωδώς αντικουβανική πρόκληση στην Αβάνα

Η πρόκληση κατά της Κούβας που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ κάτω από τη χρηματοδοτούμενη ομπρέλα του λεγόμενου «Λατινοαμερικάνικου Δικτύου Νέων για τη Δημοκρατία», απέτυχε παταγωδώς, όπως σημειώνει το Cubadebate.cu. Επρόκειτο για μια συντονισμένη προσπάθεια χρηματοδοτούμενη από αντεπαναστατικές οργανώσεις του εξωτερικού (κυρίως των ΗΠΑ και της Ισπανίας) όπως η αποκαλούμενη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία της Ισπανίας και των Αμερικών» (IDEA), μια ομάδα δεξιών πρώην Προέδρων της Ιβηροαμερικής που έχουν ενωθεί για να υποσκάψουν όποιο προοδευτικό σχέδιο προκύπτει στην περιοχή, το «Παναμερικανικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία» και το, γνωστό και μη εξαιρετέο «Ίδρυμα μνήμης θυμάτων του Κομμουνισμού».

Η απόπειρα να γίνει απονομή σε κουβανικό έδαφος ενός διεθνούς βραβείου, φτιαγμένου κατά παραγγελία από το κατασκευασμένο δίκτυοναυάγησε εξαιτίας της αποτυχίας των εκπροσώπων του να εισέλθουν στην Κούβα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Γκράνμα», ρόλο στην όλη υπόθεση φέρεται να είχε και ο πρόεδρος του- ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ- Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS). Παρόμοια απόπειρα είχε επιχειρηθεί και πριν από ένα χρόνο, με την συμμετοχή των προαναφερθέντων οργανώσεων, υπό τον συντονισμό του περιβόητου τρομοκράτη και πράκτορα της CIA Κάρλος Αλμπέρτο Μοντανέρ και τη χρηματοδότηση του αμερικανικού «Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία» (National Endowment for Democracy). Όπως υπογραμμίζει η «Γκράνμα», οι εν λόγω οργανώσεις και «ιδρύματα» βρίσκονται πίσω από συντονισμένες επιθέσεις όχι μόνο απέναντι στην Κούβα, αλλά και ενάντια στη μπολιβαριανή δημοκρατία της Βενεζουέλας, υπονομεύοντας με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του Καράκας. 

Οι πρώην Πρόεδροι της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα και της Βολιβίας, Χόρχε Τούτο Κιρόγα, ήταν οι ειδικοί απεσταλμένοι της Ουάσινγκτον για να κάνουν το σόου στην Αβάνα. Και οι δύο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το κουβανικό έδαφος μόλις έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί, εν γνώσει τους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Οι δύο Πρόεδροι εξυπηρετήθηκαν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου, χωρίς να τους γίνει κράτηση ή προσβολή και  επιβιβάστηκαν στην επόμενη πτήση της Avianca, με προορισμό την Μπογκοτά, από όπου είχαν έρθει.

Το Λατινοαμερικάνικο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία», υπό την ηγεσία πρακτόρων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού συντονίζει με την τρομοκρατική μαφία του Μαϊάμι και τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και ΕΕ την αναζήτηση κεφαλαίων και οδηγιών για τα ανατρεπτικά σχέδια που στοχοποιούν την Επανάσταση του κουβανικού λαού και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Σχολιάζοντας ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μίλησε για ύπουλη μεθόδευση των Παστράνα και Κιρόγα και τόνισε: «Οι πραξικοπηματικοί πράκτορες του Τραμπ ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι σε χώρες ελεύθερες από τον ιμπεριαλισμό».