Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απαγωγή δύο Κουβανών γιατρών στην Κένυα.

 

Δύο γιατροί που συμμετέχουν σε αποστολή αλληλεγγύης στην Κένυα απήχθησαν την Παρασκευή 12 Απριλίου από μέχρι στιγμής αγνώστους. Ούτε τα κίνητρα έχουν γίνει γνωστά.

“Η Κούβα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του Assel και του Landy. Η Κούβα εργάζεται ακούραστα για την ασφαλή επιστροφή των κουβανών ιατρών που απήχθησαν στην Κένυα, την περασμένη Παρασκευή.

Συμμεριζόμαστε τη βεβαιότητα, μαζί τους και τους αγαπημένους τους, ότι η ανθρωπιστική τους αποστολή θα γίνει σεβαστή και αναγνωρισμένη. Πιστεύουμε στην δύναμη της αλληλεγγύης”, δηλώνει στο τουίτερ ο Πρόεδρος της Κούβας Ντίαζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Bruno Rodríguez Parrilla επίσης στο τουίτερ αναφέρει:

“Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, Mónica Juma. Συζητήσαμε την απαγωγή των δύο κουβανών γιατρών και τις ενέργειες που έλαβε η κυβέρνηση αυτής της χώρας, δεδομένου του ατυχούς συμβάντος”

Σε αμφότερους τους λογαριασμούς Twitter, έγινε σαφές ότι οι άλλοι Κουβανοί γιατροί είναι ασφαλείς και πλήρως ενημερωμένοι για κάθε βήμα που λαμβάνεται για τη διάσωση των δύο συναδέλφων τους.

Ο Assel Herrera Correa είναι ειδικός στη γενική γενική ιατρική της επαρχίας Las Tunas και ο Landy Rodríguez Hernández, από τη Villa Clara, είναι χειρούργος.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 12 Απριλίου από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι επικοινωνιακοί σταθμοί δημιουργήθηκαν αμέσως από τις αρχές της Κένυας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τα μέλη της οικογένειας τους εδώ, ενημερώνονται.

Έχω την πλήρη βεβαιότητα  ότι στο τέλος, ο γιος μου θα επιστρέψει στην οικογένειά του. Η Επανάσταση δεν εγκαταλείπει ποτέ ένα από τα παιδιά της και αυτή τη φορά θα ισχύσει το ίδιο. “

Παρά τον συντριπτικό της πόνο, η Μάρθα μητέρα του Landy Rodríguez επιμένει ότι η αλληλεγγύη, στην Κούβα και σε όλο τον κόσμο, που υποστηρίζει την ελευθερία του έργου των γιατρών είναι το κλειδί για την ασφαλή επιστροφή τους.

Αναφέρει ότι, αφού άκουσε τις ειδήσεις, το κόμμα, η κυβέρνηση και οι αρχές δημόσιας υγείας στο δήμο Placetas και σε επαρχιακό επίπεδο, την ενημέρωσαν για κάθε λεπτομέρεια.

Η οικογένεια του Assel στο Las Tunas λαμβάνει επίσης συνεχή υποστήριξη και τις παρέχονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες.

Σε μια δήλωση προς την Granma, ο Grégory Antonio Pérez Héctor, αναπληρωτής διευθυντής δημόσιας υγείας στην επαρχία εξήγησε ότι, όταν μαθεύτηκαν τα νέα, δημιουργήθηκε αμέσως μια επιτροπή, πρώτα για να επισκεφτεί το σπίτι της κόρης του Αssel, μαθήτριας Λυκείου στην επαρχιακή πρωτεύουσα , και στη συνέχεια τους  γονείς του στην κοινότητα Delicias.

“Είμαστε σε μόνιμη επαφή μαζί τους, όχι μόνο εμείς από την πλευρά της Υγείας, αλλά και οι πολιτικές και κυβερνητικές αρχές. Το Σάββατο τους γονείς του επισκέφθηκαν αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας που παρέμειναν μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του απογεύματος, εξηγώντας όλα όσα κάνει η χώρα για να εξασφαλίσει  την επιστροφή του γιου τους.

Σαν ηλικιωμένα άτομα με ευπαθή υγεία, τους έχει παρασχεθεί η συνεχής υποστήριξη ενός γιατρού, μιας νοσοκόμας και ενός ψυχολόγου».

Ο Ρούσιελ Ταμάγιο Πέρεζ, επικεφαλής της κλινικής όπου εργάστηκε ο Assel, δήλωσε στη Γκράνμα ότι κάθε μέρα ο υπεύθυνος διαχειριστής επισκέπτεται το σπίτι της κόρης, που ζει εκεί κοντά.

“Η κόρη του ολοκληρώνει την τρίτη Λυκείου και μας λέει ότι θέλει να γίνει γιατρός όπως ο πατέρας της. Τη διαβεβαίωσα ότι η κυβέρνησή μας δεν εγκαταλείπει ποτέ κανέναν».