Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απαγόρευσαν στους συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και να πηγαίνουν στα Εξάρχεια!!!

Απίστευτοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν στους τρεις συλληφθέντες της Τετάρτης έξω από την ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι απαγορεύοντας τους όμως να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους, ενώ απαγορεύεται να πηγαίνουν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων. Τους επιβλήθηκε ακόμη εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι τρεις κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα. Οι τρεις συνελήφθησαν την Τετάρτη μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, όταν στελέχη της ομάδας ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την ΑΣΟΕΕ αποχωρώντας ειρηνικά από τη διαδήλωση.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν σκληρή αστυνομική βία κατά δύο διαδηλωτών, ενώ πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει βίντεο που φέρεται να καταγράφουν προσπάθεια αστυνομικών να «φυτευτούν» ενοχοποιητικά στοιχεία στην τσάντα ενός από τους συλληφθέντες κατά τα προχτεσινά επεισόδια στο ύψος της ΑΣΟΕΕ, μετά την αντιρατσιστική διαδήλωση στη Βικτώρια. Συγκεκριμένα, το βίντεο δείχνει την επίθεση αστυνομικών της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» σε δύο άτομα που κρατούν σημαίες και αφού τους ξυλοκοπούν, τους συλλαμβάνουν με βίαιο τρόπο. Στη συνέχεια, κι αφού τους έχουν περάσει χειροπέδες, ένας αστυνομικός αφαιρεί τη σημαία από το κοντάρι κι ένας άλλος εμφανίζεται να κρατάει ένα μπουκάλι με υγρό, να το δίνει σε συνάδελφό του και αυτός να το τοποθετεί σε σακίδιο.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. μάλλον περιπλέκουν παρά ρίχνουν φως στην υπόθεση.

Συνήγορος: Σε κοινωνική ομηρία οι κατηγορούμενοι

Η συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αντωνία Λεγάκη, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «παρόλο που προσκομίσαμε βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι κανείς τους δεν συμμετείχε σε επεισόδια, ότι την ώρα της σύλληψής τους στην οδό Πατησίων δεν συνέβαινε το παραμικρό και στο οδόστρωμα δεν υπήρχαν ούτε καδρόνια ούτε πέτρες, παρόλο που οι ίδιοι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους δεν γράφουν ότι η εκρηκτική ύλη βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά ότι περισυνελέγη από το οδόστρωμα, αποδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά δεν είναι κουφή στα κελεύσματα της κυβέρνησης. Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η επιβολή τέτοιων σκληρών περιοριστικών όρων αποσκοπεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και στην ποινικοποίηση οποιασδήποτε αντίστασης. Η Δικαιοσύνη συντάχθηκε απολύτως με την κυβέρνηση, παρά τη συνταγματικά προβλεπόμενη ευθύνη της να εγγυάται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατηγορουμένων όταν η εκτελεστική εξουσία τα παραβιάζει».

«Το να απαγορεύεται η παρουσία των κατηγορουμένων σε όλο το ιστορικό κέντρο, όπου δεν να μπορούν να εργαστούν ή να πάνε βόλτα με τους φίλους τους, τους θέτει αυτόματα σε κοινωνική ομηρία. Ο άγριος ξυλοδαρμός τους, που έχει καταγραφεί σε βίντεο, στοχεύει στη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας και συνιστά το κακούργημα των βασανιστηρίων», πρόσθεσε η κ. Λεγάκη.