Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απανωτά εκατοντάδες νέα κρούσματα Covid σε κέντρα διανομής Amazon τώρα και του Καναδά

Με απόφαση υγειονομικών αρχών σε πόλη του Καναδά κοντά στο Τορόντο, αναστάλθηκε η λειτουργία εγκαταστάσεων της Amazon, όπου εργάζονται πάνω από 5.000 υπάλληλοι, καθώς «τα κρούσματα κορονοϊού είναι εκατοντάδες».
Πρόκειται για το Brampton (πληθυσμός ~600.000 κάτοικοι) της περιφέρειας του Ontario, όπου ο επιθεωρητής δημόσιας υγείας διαπίστωσε ότι «ενώ το ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 μειώνεται στην περιοχή, εντός της εγκατάστασης αυξάνεται σημαντικά».

Ο αρμόδιος για την ευρύτερη περιοχή -όπου βρίσκεται και η εγκατάσταση της Amazon, Δρ Lawrence C. Loh, δήλωσε ότι «το (προσωρινό) κλείσιμο ήταν απαραίτητο» και ότι «αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια ευάλωτη κοινότητα και απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία τους, καθώς και της κοινότητας όπου ζουν».Amazon fulfillment centre Brampton

Ο εταιρεία δεν απάντησε αμέσως αλλά σύμφωνα με το The Verge, το Bloombergquint, το Ctvnews κά εταιρεία διαφώνησε με την απόφαση του Τμήματος Υγείας και σχεδίαζε να προσφύγει στα δικαστήρια, καλώντας τους εργαζόμενους –χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «υποχρεούνται», «να αυτο-απομονώνονται μέχρι τις 27 Μαρτίου εναλλάξ, εκτός βρέθηκαν θετικοί στον ιό τις τελευταίες 90 ημέρες και ήδη βρίσκονται σε καραντίνα».

Η απόφαση ελήφθη όταν τα νούμερα εκτοξεύτηκαν –με περισσότερους από 600 εργαζόμενους σε μία μόνο αποθήκη – κέντρο διανομής θετικούς στον κορονοϊό, εκ των οποίων 240 την τελευταία εβδομάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο κυβερνήτης του Κεντάκυ διέταξε μια αποθήκη της Amazon να κλείσει, μετά από ένα ξέσπασμα Covid, το ίδιο συνέβη τον Δεκέμβριο στο New Jersey.

Ωστόσο, καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας η  Amazon συνέχισε να λειτουργεί τις περισσότερες από τις αποθήκες της και άλλες εγκαταστάσεις ακόμη και όταν υπήρχαν σωρηδόν εκδηλώσεις του ιού.
Περισσότεροι από 19.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής βρέθηκαν θετικοί από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Amazon, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί συχνά για «εκρήξεις» της πανδημίας στους χώρους εργασίας τους.

Τον Φεβρουάριο η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης υπέβαλε μήνυση κατά της Amazon εξαιτίας των συνθηκών εργασίας σε δύο αποθήκες της στο Στάτεν Άιλαντ και το Κουίνς εν μέσω πανδημίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα ασκήσει άμεσα έφεση στην απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι το κλείσιμο του κέντρου αυτού «ενδέχεται να έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις» για τους πελάτες της στον Καναδά.Amazon fulfillment centre in Brampton

Για ακόμη μια φορά, φαίνεται το προφανές: πως δηλαδή η μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης του ιού βρίσκεται στους εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα –συχνά σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς στοιχειώδη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους.