Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απανωτές πρόβες πολέμου με συμμετοχή της Ελλάδας (Φωτο-Video)

Μετά την επίσημη έναρξη της ναυαρχίδας των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων «STEADFAST DEFENDER 2021» την σκυτάλη πήρε η Διακλαδική διοίκηση υποστήριξης και ενίσχυσης (Joint Support and Enabling Command -JSEC) του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Ulm της Γερμανίας.

Στο μεταξύ ξεκίνησε ήδη η «Astral Knight 21», άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση όπου συμμετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία.
Βασικός σκοπός είναι το test των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία «κρίσιμων υποδομών».
Η Ελλάδα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ.

Ήδη από μέρες 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δυο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, εντασσόμενα τόσο στην «Astral Knight 21» όσο και στη διμερή συνεκπαίδευση «Early Bird», που διεξάγεται έως την Παρασκευή 21 Μάη.Liberty Promise

Στο μεταξύ, η αμερικανική 21η Διοίκηση Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), κάνοντας έναν απολογισμό της πρόσφατης διεκπεραίωσης πάνω από 300 τεμαχίων οπλισμού (ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και τρέιλερ) με το πλοίο-τέρας «Liberty Promise», που έπιασε στις 5 Μάη Αλεξανδρούπολη, φέροντας ξανά δυνάμεις για την αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τονίζει σχετικά:

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό για τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το λιμάνι βρίσκεται στη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Νότιας Ευρώπης και είναι ένα παράδειγμα του πώς ο αριθμός και το εύρος των λιμένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Στρατός των ΗΠΑ έχει επεκταθεί σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων». Η Διοίκηση θυμίζει εξάλλου ότι «εκτός από τις τρέχουσες επιχειρήσεις της “Defender Europe 21”, το λιμάνι έχει επίσης υποστηρίξει τις αναπτύξεις δυνάμεων της “Atlantic Resolve”», η επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014 και μετά φέρνει σταθερά κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Έτσι στο πλαίσιο «STEADFAST DEFENDER 2021», από τις 12 μέχρι τις 20 Μαΐου η JSEC θα διεξάγει άσκηση «επί χάρτου» ώστε να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στις διαδικασίες για την ταχεία μεταφορά των βορειοαμερικανικών ενισχύσεων διά μέσου της ευρωπαϊκής ηπείρου προς την Μαύρη θάλασσα.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος περίπου 300 άτομα, μεταξύ τους και έφεδροι αξιωματικοί, από 18 χώρες. Με διάφορα εικονικά σενάρια θα ελεγχθούν οι δυνατότητες της JSEC και της Μόνιμης διακλαδικής ομάδας εφοδιαστικής υποστήριξης (Standing Joint Logistics Support Group) που υποστηρίζεται από το Πολυεθνικό διακλαδικό επιτελείο στο Ulm (Multinational Joint Headquarters Ulm) και το Κέντρο Διακλαδικών επιχειρήσεων (Joint Warfare Centre) από το Stavanger, της Νορβηγίας.

Η JSEC παίρνει μέρος σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση για πρώτη φορά. Για το λόγο αυτό η εμπλοκή της είναι ιδιαίτερα σοβαρή για την λυκοσυμμαχία, καθώς θα συμβάλλει στο να αναγνωριστεί ότι διαθέτει πλήρη ετοιμότητα ως επιχειρησιακό επιτελείο του ΝΑΤΟ αργότερα μέσα στο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της «STEADFAST DEFENDER 2021», ή οποία συσχετίζεται με την άσκηση του αμερικανικού στρατού: «DEFENDER EUROPE 21» (Αλεξανδρούπολη), μεταξύ 20-28 Μαΐου θα διεξαχθεί πραγματική ναυτική άσκηση στον Ατλαντικό και μεταξύ 19 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2021 η άσκηση Noble Jump 2021 στην Ρουμανία με την Νατοϊκή Διακλαδική δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). Την διοίκηση της τελευταίας έχει η Τουρκία.

Πηγή

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε Google News, Facebook & Twitter