Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαράδεκτη αναγνώριση ελαφρυντικών για τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου

Αν και κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που είχαν καταδικαστεί και πρωτόδικα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τελικά το δικαστήριο προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ρίχνοντάς τους, έτσι, ακόμα περισσότερο «στα μαλακά».

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος -δηλαδή του Ζακ- προς τον κοσμηματοπώλη! Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εισαγγελική πρόταση σε ό,τι αφορά τα ελαφρυντικά ήταν να μην τους αναγνωριστεί κανένα.

Στο άκουσμα της απόφασης, κι ενώ αποχωρούσαν με χειροπέδες οι δύο κατηγορούμενοι, το ακροατήριο ξέσπασε σε φωνές
(«στη κόλαση με χειροπέδες») και παρατεταμένα συνθήματα «δολοφόνοι, δολόφονοι», με αποτέλεσμα οι συγγενείς των κατηγορουμένων να φυγαδευτούν συνοδεία αστυνομικών από πλαϊνές πόρτες της αίθουσας και όχι από την κεντρική έξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί το 2018 στον πρώτο βαθμό για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, όμως το αίτημα της υπεράσπισης για τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, κάτι που θα σήμαινε πιο αυστηρή ποινή, είχε απορριφθεί. Επίσης, το 2018 το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (4-3), καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης