Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απαράδεκτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό στο Κουκάκι: Βάφτισε τις πλαστικές σφαίρες ως ελαστικές μπάλες

«Μικρές ελαστικές μπάλες», δηλαδή σφαίρες καουτσούκ, εκτόξευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη χθεσινή επιχείρηση στο Κουκάκι, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωση η Αστυνομία, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας καταγγελίες για τη χρήση κάποιου τύπου πλαστικής σφαίρας που τραυμάτισε γυναίκα.

Η καταγγελία έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επικαλέστηκε «επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων “ΕΛΠΙΣ” και “Ερυθρός Σταυρός”» ότι «τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα».

Η Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως «είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα» και πως «λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες», παραδέχεται όμως ότι χρησιμοποιεί όπλα που εκτοξεύουν «μικρές ελαστικές μπάλες» στις επιχειρήσεις της. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς». Παραδέχεται επίσης ότι στο Κουκάκι εκτοξεύθηκαν τέτοιες μπάλες αναφέροντας στην ανακοίνωση πως «στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί…».

Το συγκεκριμένο όπλο «Manuhrin MR-35» αποκαλείται και «Punch Gun» (όπλο γροθιά) που εκτοξεύει σφαίρες από καουτσούκ με σκοπό να προκαλέσει σοκ και έντονο πόνο. Τα όπλα αυτά τα πρωτοεμφάνισε η Αστυνομία το 2013 κατά την επιχείρηση των ανδρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Από το 2007 ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ να προμηθευτεί τα εν λόγω όπλα.