Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεγκλωβίστηκε και πέμπτο παιδί — Γραφήματα που περιγράφουν τη διαδικασία διάσωσης

Oι δια­σώ­στες μετέ­φε­ραν με φορείο σε ασθε­νο­φό­ρο το πρώ­το από τα υπό­λοι­πα παι­διά που παρέ­με­ναν εγκλω­βι­σμέ­να στο πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο σπή­λαιο της Ταϊ­λάν­δης, όπως δήλω­σε αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας στο Reuters.

Η δεύ­τε­ρη φάση της επι­χεί­ρη­σης απε­γκλω­βι­σμού των 12 παι­διών και του προ­πο­νη­τή τους από το πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο συγκρό­τη­μα σπη­λαί­ων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊ­λάν­δης ξεκί­νη­σε σήμε­ρα στις 11πμ τοπι­κή ώρα.

Δώδε­κα αγό­ρια και ο 25χρονος προ­πο­νη­τής τους παρέ­με­ναν εγκλω­βι­σμέ­να στο σπή­λαιο επί δύο εβδομάδες.

grafhma 1

Πηγή γραφημάτων: IEFIMERIDA

Πηγή γρα­φη­μά­των: IEFIMERIDA

“Ελπί­ζω να έχου­με καλά νέα τις επό­με­νες ώρες”, δήλω­σε ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn. Την περιο­χή ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φτεί σε μισή ώρα ο Ταϊ­λαν­δός πρω­θυ­πουρ­γός, Prayut Chan-o-cha.

“Ολες οι συν­θή­κες είναι εξί­σου καλές με χθες,” είπε ο Narongsak. “Οι δυνά­μεις των αγο­ριών, το σχέ­διο — είμα­στε έτοι­μοι και θα κινη­θού­με γρη­γο­ρό­τε­ρα για­τί φοβό­μα­στε τη βρο­χή”. Οι Αρχές σπεύ­δουν να απε­γκλω­βί­σουν τα αγό­ρια, ηλι­κί­ας 11 — 16 χρο­νών και τον προ­πο­νη­τή τους από το σπή­λαιο, την ώρα που οι μου­σώ­νες σαρώνουν.

Χθες Κυρια­κή, δύτες απε­γκλώ­βι­σαν τέσ­σε­ρα από τα 12 αγό­ρια τα οποία μετα­φέρ­θη­καν σε νοσο­κο­μείο. Τα αγό­ρια που δια­σώ­θη­καν χθες, σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών της χώρας, Anupong Paojindaο είναι δυνα­τά και ασφα­λή αλλά χρειά­ζε­ται να υπο­βλη­θούν σε εξο­νυ­χι­στι­κό ιατρι­κό έλεγχο.

Μέχρι στιγ­μής δεν έχει επι­τρα­πεί ακό­μα στους γονείς των αγο­ριών που δια­σώ­θη­καν να έχουν φυσι­κή επα­φή με τα παι­διά τους, καθώς δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί ο ιατρι­κός έλεγ­χος που απαι­τεί­ται προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους, δήλω­σαν πριν λίγο Ταϊ­λαν­δοί αξιω­μα­τού­χοι σε συνέ­ντευ­ξη τύπου. Τα παι­διά είναι πει­να­σμέ­να αλλά σε καλή κατά­στα­ση σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των για­τρών, πρό­σθε­σαν. Ζήτη­σαν το πρώ­το τους γεύ­μα να είναι ρύζι με βασιλικό.

Του­λά­χι­στον επτά ασθε­νο­φό­ρα καθώς και δύο ελι­κό­πτε­ρα βρί­σκο­νται στην είσο­δο του σπη­λαί­ου. Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της χώρας δήλω­σε πριν λίγο ότι στην επι­χεί­ρη­ση θα συμ­με­τέ­χουν οι ίδιοι δύτες που οδή­γη­σαν χθες με ασφά­λεια τέσ­σε­ρα αγό­ρια έξω από το σπήλαιο.

Οι άνδρες γνω­ρί­ζουν, πρό­σθε­σε ο Anupong Paojinda, τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στο σπή­λαιο καθώς και πώς να επι­χει­ρή­σουν για να απε­γκλω­βί­σουν τα αγό­ρια και τον προ­πο­νη­τή τους. Ο Anupong σημεί­ω­σε ότι οι δύτες πρέ­πει να τοπο­θε­τή­σουν περισ­σό­τε­ρες δεξα­με­νές αέρα κατά μήκος της υπό­γειας δια­δρο­μής μέχρι το σημείο που βρί­σκε­ται εγκλω­βι­σμέ­νη η ομά­δα των αγο­ριών και ο προ­πο­νη­τής τους από τις 23 Ιου­νί­ου. Η δια­δι­κα­σία αυτή, πρό­σθε­σε μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει μερι­κές ώρες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο