Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απειλείται ο γηραιότερος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, η καρέτα καρέτα

«H χώρα μας έχει χιλιά­δες λόγους για να γιορ­τά­ζει, όσες ακρι­βώς και οι φωλιές θαλάσ­σιων χελω­νών καρέ­τα που φιλο­ξε­νεί στις αμμώ­δεις παρα­λί­ες της», τονί­ζει το WWF, με αφορ­μή τη χθε­σι­νή Παγκό­σμια Ημέ­ρα Χελώ­νας . Η χώρα μας φιλο­ξε­νεί περί­που το 60% των φωλιών καρέ­τα σε ολό­κλη­ρη τη Μεσό­γειο τις σε δύο πολύ σημα­ντι­κές περιο­χές ωοτο­κί­ας: τις 6 παρα­λί­ες στον Κόλ­πο του Λαγα­νά στη Ζάκυν­θο καθώς και στον νότιο Κυπα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο στη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο. Στις δύο αυτές περιο­χές κατα­γρά­φο­νται κατά μέσο όρο 1.865 φωλιές όταν συνο­λι­κά, σε όλη τη Μεσό­γειο, ο μέσος όρος φωλιών είναι λίγο περισ­σό­τε­ρες από 7.200.

Σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση, η θαλάσ­σια χελώ­να καρέ­τα-καρέ­τα κολυ­μπά­ει στις θάλασ­σες της Γης για περισ­σό­τε­ρα από 100 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια και δικαί­ως, θεω­ρεί­ται ένας από τους παλαιό­τε­ρους κατοί­κους των ελλη­νι­κών θαλασ­σών. Η μακρο­χρό­νια παρου­σία της καθώς και το ότι απο­τε­λεί σημα­ντι­κό είδος για τα θαλάσ­σια οικο­συ­στή­μα­τα την καθι­στά ίσως έναν από τα πιο εμβλη­μα­τι­κά είδη των μεσο­γεια­κών και ελλη­νι­κών θαλασσών.

Στη Ζάκυν­θο, ειδι­κό­τε­ρα, η καρ­διά των χελω­νών καρέ­τα «χτυ­πά» στα Σεκά­νια, μια παρ­θέ­να παρα­λία μήκους μόλις 550 μέτρων που απο­τε­λεί την πιο σημα­ντι­κή παρα­λία ωοτο­κί­ας της χελώ­νας καρέ­τα σε ολό­κλη­ρη τη Μεσό­γειο. Η συγκε­κρι­μέ­νη παρα­λία συγκε­ντρώ­νει κάθε χρό­νο 500–1.000 φωλιές, δηλα­δή πάνω από το 50% του συνό­λου της Ζακύν­θου, ενώ στα Σεκά­νια κατα­γρά­φε­ται μια από τις ψηλό­τε­ρες πυκνό­τη­τες φωλε­ο­ποί­η­σης στον κόσμο για το είδος. Ως απο­τέ­λε­σμα, τα Σεκά­νια παρα­μέ­νουν σε όλο τον κόσμο «η μόνη παρα­λία που ανή­κει απο­κλει­στι­κά στις χελώ­νες», καθώς και ζώνη απο­λύ­του προ­στα­σί­ας του Εθνι­κού Θαλάσ­σιου Πάρ­κου Ζακύν­θου, βάσει Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος (ΠΔ 966/99).

Ωστό­σο, όπως τονί­ζει το WWF, η υπο­βάθ­μι­ση παρα­λιών φωλε­ο­ποί­η­σης από την ανε­ξέ­λεγ­κτη ανά­πτυ­ξη του παρά­κτιου χώρου (του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές, έργα δια­μόρ­φω­σης της παρα­λί­ας), η εντα­τι­κή του­ρι­στι­κή χρή­ση των παρα­λιών (π.χ. ομπρέ­λες, ξαπλώ­στρες) κατά τη διάρ­κεια της ανα­πα­ρα­γω­γι­κής περιό­δου (1η Μαΐ­ου — τέλος Οκτω­βρί­ου), η ακού­σια θανά­τω­ση χελω­νών, λόγω παγί­δευ­σης σε δίχτυα, αλλά και η ηθε­λη­μέ­νη θανά­τω­σή τους από ανθρώ­πους λόγω εκδί­κη­σης για ζημιές που οι χελώ­νες μπο­ρεί να προ­κά­λε­σαν ακού­σια σε δίχτυα, οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, η φωτο­ρύ­παν­ση κοντά ή στις παρα­λί­ες που φιλο­ξε­νούν φωλιές χελω­νών καρέ­τα, είναι ορι­σμέ­νους μόνο από τους κιν­δύ­νους που καλεί­ται να αντι­με­τω­πί­σει το είδος καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ζωής της.

Σε όλα αυτά, τα τελευ­ταία χρό­νια έρχε­ται να προ­στε­θεί ακό­μα μια απει­λή που ασκεί ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη πίε­ση στους ενα­πο­μεί­να­ντες πλη­θυ­σμούς της καρέ­τα στην Μεσό­γειο και στην Ελλά­δα: η ρύπαν­ση των παρα­λιών και της θάλασ­σας από τα πλα­στι­κά απορ­ρίμ­μα­τα. Σύμ­φω­να με το WWF, οποια­δή­πο­τε μεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού των χελω­νών καρέ­τα θα επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά την οικο­λο­γι­κή ισορ­ρο­πία της ελλη­νι­κής φύσης, της Μεσο­γεί­ου και θα σημα­το­δο­τεί την επι­βε­βαί­ω­ση της αδια­φο­ρί­ας, της έλλει­ψης ενη­μέ­ρω­σης, της «υπο­τα­γής» στις αλλα­γές χρή­σε­ων γης με μονα­δι­κό σκο­πό το οικο­νο­μι­κό κέρδος.

Για αυτό μπο­ρούν να γίνουν κάποιες μικρές ενέρ­γειες που θα κάνουν τη δια­φο­ρά και θα βοη­θή­σουν τη χελώ­να καρέ­τα να συνε­χί­σει να κολυ­μπά­ει στις θάλασ­σές μας για τα επό­με­να 100 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Ενδει­κτι­κά: Η μεί­ω­ση των πλα­στι­κών μιας χρή­σης, η ενη­μέ­ρω­σή μας για τους περιο­ρι­σμούς και τα δια­χει­ρι­στι­κά μέτρα που ισχύ­ουν σε μια περιο­χή ωοτο­κί­ας, η ελά­χι­στη όχλη­ση αν δού­με καρέ­τα, η επι­λο­γή και στή­ρι­ξη φιλο-περι­βαλ­λο­ντι­κών δρα­στη­ριο­τή­των και όχι όσων ενδέ­χε­ται να προ­κα­λούν όχλη­ση και να μην ακο­λου­θούν το θεσμι­κό πλαίσιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο