Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απελάθηκε από την Σερβία ο Αμερικανός νεοναζί Ρόμπερτ Ρούντο

Μια σημαντική νίκη κατέγραψε το αντιφασιστικό κίνημα στην Σερβία, καθώς οι αρχές προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη στην απέλαση του Αμερικανού νεοναζί Ρόμπερτ Ρούντο.

Την απέλαση του Ρούντο χαιρέτησε η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ), που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απέλαση του Ρούντο, κάνοντας λόγο για μια «μικρή αλλά πολύ σημαντική νίκη του αντιφασισμού στην Σερβία».

Ο διαβόητος στις ΗΠΑ φασίστας Ρόμπερτ Ρούντο μετακόμισε στο Βελιγράδι τον Μάρτη του 2020 όπου ίδρυσε την εταιρεία Will2Rise, παριστάνοντας φαινομενικά τον ξένο επενδυτή και προκειμένου να πάρει άδεια διαμονής στην χώρα. Ωστόσο, πίσω από την νομότυπη επιχειρηματική δραστηριότητα κρύβονταν η οργάνωση και χρηματοδότηση Σέρβικων ακροδεξιών οργανώσεων.

Αν και μόλις 31 ετών, ο Ρούντο έχει πλούσια εγκληματική δράση: Το 2009, όντας μέλος συμμορίας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη και φυλακίστηκε για μαχαίρωμα. Το 2017, μαζί με άλλους φασίστες, ίδρυσε στην Καλιφόρνια τη νεοναζιστική-ρατσιστική οργάνωση «Rise Above Movement».

Το 2018 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες ενώ σε έρευνα που έγινε σπίτι του βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα τεράστιο πορτραίτο του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Ρούντο μετακόμισε στην Σερβία προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ και να οργανώσει νεοναζιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Υπήρξε χρηματοδότης της ακροδεξιάς συμμορίας «Εθνικιστές του Βελιγραδίου» η οποία, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για ρατσιστικές επιθέσεις και βανδαλισμούς μνημείων αφιερωμένων στους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έπειτα από καταγγελίες και πιέσεις προς τις Σέρβικες αρχές, ο νεοναζί Ρούντο συνελήφθη και οδηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα σύνορα της Σερβίας με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Με πληροφορίες από idcommunism.com