Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό: 75 χρόνια μετά

Τελε­τή για τα 75 χρό­νια από την απε­λευ­θέ­ρω­ση του ναζι­στι­κού στρα­το­πέ­δου συγκέ­ντρω­σης Άου­σβιτς πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Πολωνία.

▪️ Εκπρο­σω­πή­θη­καν 60 κρά­τη και διε­θνείς οργα­νώ­σεις, ενώ παρα­βρέ­θη­καν αρχη­γοί κρα­τών και κυβερ­νή­σε­ων 27 χωρών, μετα­ξύ αυτών ήταν ο Γερ­μα­νός πρό­ε­δρος Φρανκ-Βάλ­τερ Σταϊν­μά­γερ, ο πρό­ε­δρος του Ισρα­ήλ Ρόι­βεν Ρίβλιν, οι αντι­πρό­ε­δροι της Κομι­σιόν Μαρ­γα­ρί­της Σχοι­νάς και Βέρα Γιού­ρο­βα και ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης. Κεντρι­κοί ομι­λη­τές ήταν ο Πολω­νός πρό­ε­δρος Αντρέι Ντού­ντα, επι­ζώ­ντες του στρα­το­πέ­δου Άου­σβιτς και ο πρό­ε­δρος του Παγκό­σμιου Εβραϊ­κού Συνε­δρί­ου (WJC) Ρόναλντ Λάου­ντερ.

Παρα­βρέ­θη­καν 200 επι­ζώ­ντες του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, ανά­με­σά τους ο 95χρονος Μωσέ Αελιών που κατά­γε­ται από τη Θεσσαλονίκη.

▪️ Από τους 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια κρα­τού­με­νους που έχουν δολο­φο­νη­θεί από τα ναζι­στι­κά SS στο Άου­σβιτς το ένα εκα­τομ­μύ­ριο ήταν Εβραί­οι.  Υπο­λο­γί­ζε­ται δε ότι στο διά­στη­μα του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου εξο­ντώ­θη­κε το 86% περί­που των Ελλή­νων Εβραίων.

[ Πηγή: Associated Press ]

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης δήλω­σε ότι «έρχο­μαι για να τιμή­σω τη μνή­μη των 6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Εβραί­ων οι οποί­οι εξο­λο­θρεύ­τη­καν από το ναζι­στι­κό καθε­στώς. Ανά­με­σα σε αυτούς και 65.000 Έλλη­νες Εβραί­οι, οι οποί­οι δεν επέ­στρε­ψαν ποτέ στην πατρί­δα τους», προ­σθέ­το­ντας πως «75 χρό­νια μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση από τον Ερυ­θρό Στρα­τό, αυτού του χώρου, θα πρέ­πει όλοι μας να δώσου­με αυτή την ιερή δέσμευ­ση να μην ξεχά­σου­με ποτέ αυτό το οποίο συνέ­βη εδώ».

✔️  Αυτό που δεν είπε ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός είναι το «τι συνέ­βη (εδώ)»

Ότι ήταν η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση – του Στά­λιν, Ζού­κωφ, Βορο­σί­λοφ, των εκα­τομ­μυ­ρί­ων αντρών και γυναι­κών του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος – που απε­λευ­θέ­ρω­σε την Ευρώ­πη από το τέρας του ναζισμού.

Μάλι­στα η αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση της Πολω­νί­ας, συνε­πι­κου­ρού­με­νη από τους ευρω­παί­ους και αμε­ρι­κα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές, κάνο­ντας το άσπρο-μαύ­ρο, ισχυ­ρί­ζε­ται ανε­ρυ­θρί­α­στα ότι δεν ήταν ο σοβιε­τι­κός Κόκ­κι­νος Στρα­τός που απε­λευ­θέ­ρω­σε το Άου­σβιτς, αλλά… ουκρα­νοί στρατιώτες!

Κάθε τέτοια μέρα ‑όπως και 10άδες άλλες «εις μνή­μην» είναι και μια ανα­μέ­τρη­ση της Ιστο­ρί­ας με εχθρούς, «φίλους», και κατ’ επάγ­γελ­μα παρα­χα­ρά­κτες, μια δοκι­μα­σία της συλ­λο­γι­κής μνή­μης των λαών.

Το Άου­σβιτς ‑σαν απο­τρό­παιο εργο­στά­σιο παρα­γω­γής θανά­του, έγι­νε σύμ­βο­λο και «ζωντα­νή» διδα­χή για τις επό­με­νες γενιές, για το μεί­ζον έγκλη­μα του φασι­σμού κατά της ανθρω­πό­τη­τας και για το πραγ­μα­τι­κό του πρό­σω­πο: «η τρο­μο­κρα­τι­κή δικτα­το­ρία των πιο αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων του μονο­πω­λια­κού κεφα­λαί­ου, που εγκα­θι­δρύ­ε­ται με σκο­πό τη δια­τή­ρη­ση του καπι­τα­λι­στι­κού καθε­στώ­τος» (Γκιόρ­γκι Ντιμιτρόφ)

Ο φασι­σμός-ναζι­σμός, δεν απο­τε­λεί φυσι­κό φαι­νό­με­νο ‑όπως δια­τεί­νο­νται κάποιοι, ούτε, βεβαί­ως είναι γέν­νη­μα κάποιων θερ­μο­κέ­φα­λων «παρα­φρό­νων». Μια τέτοια εξή­γη­ση θα βόλευε ιδιαι­τέ­ρως όσους επι­διώ­κουν (σήμε­ρα και πάντα) το ξανα­γρά­ψι­μο της Ιστο­ρί­ας, για να συσκο­τί­σουν τις οικο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές γενε­σιουρ­γές αιτί­ες του, ταυ­τί­ζο­ντάς τον μάλι­στα, με τον κομμουνισμό.

▪️  Τιμή στη μνή­μη των θυμά­των του Άου­σβιτς και των άλλων ναζι­στι­κών στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης σημαί­νει, πριν απ’ όλα, να ανα­λο­γι­στού­με ότι όλοι οι παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στο έγκλη­μα είναι εν δρά­σει και σήμερα.
Στην προ­σπά­θεια οικειο­ποί­η­σης-δια­στρέ­βλω­σης της Ιστο­ρί­ας, ανή­κει και η επι­χεί­ρη­ση να απο­σιω­πη­θεί το γεγο­νός ότι μετα­ξύ των εκα­τομ­μυ­ρί­ων θυμά­των στα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης ήταν, εκτός των Εβραί­ων, κομ­μου­νι­στές, αντι­φα­σί­στες, αντι­στα­σια­κοί δημο­κρά­τες αγωνιστές.

Auschwitz gif

▪️  Αυτή η απο­σιώ­πη­ση συναρ­τά­ται με την επι­δί­ω­ξη να δια­γρα­φούν από την Ιστο­ρία η ανε­κτί­μη­τη συμ­βο­λή των κομ­μου­νι­στών στην πάλη κατά του φασι­σμού και ο καθο­ρι­στι­κός ρόλος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού της, στη νίκη των λαών.

Όσο για το Ισρα­ήλ, χρό­νια ολό­κλη­ρα οι κυβερ­νή­σεις του, έχο­ντας μετα­τρέ­ψει τη χώρα τους σε Νο 1 κατά συρ­ροή διε­θνή τρο­μο­κρά­τη, βαρύ­νο­νται με τη γενο­κτο­νία του παλαι­στι­νια­κού λαού, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μεθό­δους ίδιες με αυτές κατά των Εβραί­ων σε Άου­σβιτς, Ντα­χά­ου, Μπέλ­σεν, Μαουτχάουζεν.

Τιμή στη μνή­μη των θυμά­των του Άου­σβιτς, όπως και όλων των θυμά­των του αντι­φα­σι­στι­κού αγώ­να, σημαί­νει, πριν απ’ όλα, απο­μό­νω­ση — τσά­κι­σμα της ναζι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και δρά­σης και των υμνη­τών τους, όπως η εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή.

Αγώνας των λαών κατά των αιτιών και των δυνά­με­ων, που οδή­γη­σαν στη γέν­νη­ση του φασι­σμού και στην ανα­πα­ρα­γω­γή του στις σύγ­χρο­νες συν­θή­κες, έως την κατάρ­γη­σή τους.

Αγώνας για την αποτροπή των εν εξελίξει και σχεδιαζόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απέναντι στην αντεργατική επέλαση του κεφαλαίου, που στη χώρα μας εντείνεται καθημερινά από την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη. Αγώνας, με προοπτική την ανατροπή του αστικού κράτους, του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, την πορεία οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας που θα διαφεντεύουν οι λαοί.

Auschwitz

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο