Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό: 75 χρόνια μετά

Τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία.

▪️ Εκπροσωπήθηκαν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις, ενώ παραβρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 27 χωρών, μεταξύ αυτών ήταν ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και Βέρα Γιούροβα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του στρατοπέδου Άουσβιτς και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λάουντερ.

Παραβρέθηκαν 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανάμεσά τους ο 95χρονος Μωσέ Αελιών που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

▪️ Από τους 1,1 εκατομμύρια κρατούμενους που έχουν δολοφονηθεί από τα ναζιστικά SS στο Άουσβιτς το ένα εκατομμύριο ήταν Εβραίοι.  Υπολογίζεται δε ότι στο διάστημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξοντώθηκε το 86% περίπου των Ελλήνων Εβραίων.

[ Πηγή: Associated Press ]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», προσθέτοντας πως «75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ».

✔️  Αυτό που δεν είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το «τι συνέβη (εδώ)»

Ότι ήταν η Σοβιετική Ένωση – του Στάλιν, Ζούκωφ, Βοροσίλοφ, των εκατομμυρίων αντρών και γυναικών του Κομμουνιστικού Κόμματος – που απελευθέρωσε την Ευρώπη από το τέρας του ναζισμού.

Μάλιστα η αντιδραστική κυβέρνηση της Πολωνίας, συνεπικουρούμενη από τους ευρωπαίους και αμερικανούς ιμπεριαλιστές, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι δεν ήταν ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός που απελευθέρωσε το Άουσβιτς, αλλά… ουκρανοί στρατιώτες!

Κάθε τέτοια μέρα -όπως και 10άδες άλλες «εις μνήμην» είναι και μια αναμέτρηση της Ιστορίας με εχθρούς, «φίλους», και κατ’ επάγγελμα παραχαράκτες, μια δοκιμασία της συλλογικής μνήμης των λαών.

Το Άουσβιτς -σαν αποτρόπαιο εργοστάσιο παραγωγής θανάτου, έγινε σύμβολο και «ζωντανή» διδαχή για τις επόμενες γενιές, για το μείζον έγκλημα του φασισμού κατά της ανθρωπότητας και για το πραγματικό του πρόσωπο: «η τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών δυνάμεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που εγκαθιδρύεται με σκοπό τη διατήρηση του καπιταλιστικού καθεστώτος» (Γκιόργκι Ντιμιτρόφ)

Ο φασισμός-ναζισμός, δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο -όπως διατείνονται κάποιοι, ούτε, βεβαίως είναι γέννημα κάποιων θερμοκέφαλων «παραφρόνων». Μια τέτοια εξήγηση θα βόλευε ιδιαιτέρως όσους επιδιώκουν (σήμερα και πάντα) το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, για να συσκοτίσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές γενεσιουργές αιτίες του, ταυτίζοντάς τον μάλιστα, με τον κομμουνισμό.

▪️  Τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς και των άλλων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης σημαίνει, πριν απ’ όλα, να αναλογιστούμε ότι όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στο έγκλημα είναι εν δράσει και σήμερα.
Στην προσπάθεια οικειοποίησης-διαστρέβλωσης της Ιστορίας, ανήκει και η επιχείρηση να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι μεταξύ των εκατομμυρίων θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν, εκτός των Εβραίων, κομμουνιστές, αντιφασίστες, αντιστασιακοί δημοκράτες αγωνιστές.

Auschwitz gif

▪️  Αυτή η αποσιώπηση συναρτάται με την επιδίωξη να διαγραφούν από την Ιστορία η ανεκτίμητη συμβολή των κομμουνιστών στην πάλη κατά του φασισμού και ο καθοριστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού της, στη νίκη των λαών.

Όσο για το Ισραήλ, χρόνια ολόκληρα οι κυβερνήσεις του, έχοντας μετατρέψει τη χώρα τους σε Νο 1 κατά συρροή διεθνή τρομοκράτη, βαρύνονται με τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, χρησιμοποιώντας μεθόδους ίδιες με αυτές κατά των Εβραίων σε Άουσβιτς, Νταχάου, Μπέλσεν, Μαουτχάουζεν.

Τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς, όπως και όλων των θυμάτων του αντιφασιστικού αγώνα, σημαίνει, πριν απ’ όλα, απομόνωση – τσάκισμα της ναζιστικής ιδεολογίας και δράσης και των υμνητών τους, όπως η εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Αγώνας των λαών κατά των αιτιών και των δυνάμεων, που οδήγησαν στη γέννηση του φασισμού και στην αναπαραγωγή του στις σύγχρονες συνθήκες, έως την κατάργησή τους.

Αγώνας για την αποτροπή των εν εξελίξει και σχεδιαζόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απέναντι στην αντεργατική επέλαση του κεφαλαίου, που στη χώρα μας εντείνεται καθημερινά από την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη. Αγώνας, με προοπτική την ανατροπή του αστικού κράτους, του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, την πορεία οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας που θα διαφεντεύουν οι λαοί.

Auschwitz