Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ: «Παράνομη» κρίθηκε από την αστική δικαιοσύνη – Ναυτεργατικά σωματεία: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφασή μας»

Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά και η νέα απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου σύμφωνα με την απόφαση ναυτεργατικών συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

  • Το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εφοπλιστική Ενωση «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας» (ΣΕΕΝ), ενώ έκανε δεκτή και την αγωγή που κατέθεσε η εργοδοτική Ένωση και κατά της απόφασης για απεργία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

 

Παράνομη είχε χαρακτηριστεί η απεργία των ναυτεργατών και στις 24 του μήνα με πανομοιότυπη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει και πάλι ο ΣΕΕΝ, επιχείρηση που ακυρώθηκε στη πράξη από την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία.

  • Η νέα εξέλιξη, υποδηλώνει ότι η φάμπρικα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων λειτουργεί κανονικά, αλλά και ότι τα όσα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανοίξει για τα καλά την όρεξη των εργοδοτών και στη προκειμένη περίπτωση των εφοπλιστών, των οποίων η επιθετικότητα σε βάρος των ναυτεργατών όσο πάει και αγριεύει.

 

Η διαφορά της νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των εφοπλιστών από την προηγούμενη είναι ότι τώρα οι εφοπλιστές παρεμβαίνοντας ωμά στο εσωτερικό των σωματείων προτείνει και τις μορφές δράσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση οι απεργοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ηπιότερη μορφή άσκησης του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος, όπως μια ολιγόωρη στάση εργασίας, με την οποία θα επιτύγχαναν την προβολή των αιτημάτων τους, αλλά ταυτοχρόνως δεν θα καθήλωναν όλη την ακτοπλοϊκή σύνδεση για 24 ώρες».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφαση μας για συμμετοχή στην αυριανή απεργία από τις 00:01 έως τις 24:00, στα καράβια των λιμανιών του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου» τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ απαντώντας στη νέα πρόκληση των εφοπλιστών. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση την Τετάρτη στις 5 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Σημειώνουν ότι «τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων δεν θα κριθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες στους καταπέλτες των καραβιών, στις πύλες των εργοστασίων»

Καλούν «τους Πλοιάρχους, τους Μηχανικούς, τους Μηχανοδηγούς, τους Ναύτες, τους Θαλαμηπόλους, τους Μαγείρους και συνολικά τους ναυτεργάτες των Γενικών Υπηρεσιών, να συμμετέχουν στην περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, να μην αφήσουμε εφοπλιστές – κυβέρνηση να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας στα καράβια.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, να δώσουν δυναμικό παρών, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να περιφρουρήσουμε την απεργία στους καταπέλτες των καραβιών.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».