Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απλά …Κούβα

Είναι προνόμιο του νησιού της επανάστασης -όχι τυχαία, να κερδίζει καθημερινά διεθνή ΜΜΕ, λόγω μιας αλήθειας αντάξιας της μεγάλη σημασίας της, να έχει πέντε υποψήφια εμβόλια, χωρίς άλλον αντίπαλο από το να νικήσει την πανδημική επίθεση.
Λίγο παραπάνω από δύο μήνες από τη μέρα που η πανδημία του κοροναϊού θα είναι παρελθόν -μέρος της ιστορίας του πλανήτη, στην Κούβα δίνεται μάχη να μην υπάρχει κανένα νέο περιστατικό.

Σαν σήμερα και πριν από ένα χρόνο που οι πρώτοι ασθενείς εμφανίστηκαν στην εδώ, από τότε, η μεγάλη μάχη κατά του COVID- 19 δεν είχε ούτε μια μέρα ανάπαυλας.
Από τον ανεπτυγμένο κόσμο, έφταναν τρομακτικές εικόνες, με νεκροπόλεις και τα νοσοκομεία σε κατάρρευση … τραγικές μαρτυρίες, πόνος, καλυμμένα πρόσωπα, αποστέρηση φιλιών και αγκαλιάς, αποστασιοποίηση.

Μια βρετανική κρουαζιέρα με τους ανθρώπους μολυσμένους, που έπρεπε να φτάσει σε σταθερή γη για να μπορέσει να στείλει τους ασθενείς στη χώρα τους, αποδιώχτηκε από άλλες κυβερνήσεις.
Και τότε η Κούβα, ερωτευμένη με τη ζωή, ήταν που προσφέρθηκε για κείνο που σε άλλους προκάλεσε τρόμο.
Κρατήσαμε μόνο την εικόνα που από το κατάστρωμα της κρουαζιέρας έστελναν μαζικά τις ευχαριστίες τους σε εμάς, στην Κούβα.
Αλλά από την πλευρά μας συνηθισμένοι στην διεθνιστική αλληλεγγύη και την ικανοποίηση που προκαλούν τέτοιες πράξεις, είδαμε σαν κάτι καθημερινό τη χειρονομία, και όσο η πανδημία σηματοδοτούσε το πέρασμα του χρόνου, ορισμένα πράγματα έγιναν αναπόσπαστη ρουτίνα της δουλειάς μας.

Μέρα με τη μέρα βλέπαμε το πρόσωπο των θεσμικών μας οργάνων να μιλάει με το λαό, με τον απλό άνθρωπο, όπως ακριβώς μιλάμε με τους αγαπημένους μας.

Κανείς δεν αμφέβαλε ότι θα είχαμε εγγυηθεί φυσικά, δωρεάν, και στις πιο καταχρηστικές οικονομικές συνθήκες, λόγω ενός βίαιου εμπάργκο κατά της χώρας μας πλήρη και δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους τους Κουβανούς.

Καμιά έκπληξη για εμάς που οι μπριγάδες Henry Reeve προσγειώνονταν στα πέρατα της οικουμένης για να χαρίσουν τη ζωή σε τόσους και τόσους πολίτες του κόσμου.

Όχι τυχαία, είναι κατόρθωμα του νησιού της επανάστασης να κερδίζει καθημερινά διεθνή ΜΜΕ, λόγω μιας αλήθειας αντάξιας της μεγάλης σημασίας της, να έχει πέντε υποψήφια εμβόλια, χωρίς άλλον αντίπαλο από το να νικήσει την πανδημική επίθεση, ούτε αυτά τα λίγα λόγια έρχονται από το πουθενά.

Fidel ¡vive!

Αυτή η μαγεία, που έγινε πράξη από έναν άνθρωπο που «τα σκέφτηκε όλα», διαρκεί περισσότερο από 60 χρόνια.
Η ιστορία δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε πως σ’ αυτή ¡Fidel vive! ο Fidel ζει, θεμελιώνοντας, χτίζοντας μαζί μας και εδραιώνοντας…

Madeleine Sauté | [email protected]
11 Μαρτίου 2021