Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αποκαλυπτήρια προτομής του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν στην Πορτογαλία

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική πτήση του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Τιμώντας το κοσμοιστορικό αυτό γεγονός, στον Δήμο Οέιρας της Λισαβόνας τοποθετήθηκε μια μπρούτζινη προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη πάνω σε ένα κατακόκκινο βάθρο με το σφυροδρέπανο.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της προτομής του Γκαγκάριν, που έλαβε χώρα στο τεχνολογικό πάρκο Taguspark, παρέστη και μίλησε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πορτογαλία, ο οποίος θύμισε την τεράστια σημασία που είχε για ολόκληρο τον κόσμο το σπουδαίο αυτό επίτευγμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 12 Απρίλη του 1961, ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του και μόλις τέσσερα χρόνια μετά τους «Σπούτνικ», τις μηχανές του, έβγαινε τώρα ο ίδιος στο Διάστημα. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα.

idcommunism.com
che guevara 008