Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αποκλεισμένοι οι συνταξιούχοι απ’ τον κοινωνικό τουρισμό!

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ εδώ και δέκα χρόνια πληρώνουν εισφορά κάθε μήνα για θεραπευτικό και κοινωνικό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ έχουν σωρευτεί περισσότερα από 35 εκ. ευρώ. Όμως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ δεν απόλαυσαν ούτε μια μέρα διακοπών στα δέκα χρόνια! Ενώ φέτος, παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν θα συμμετάσχει στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ούτε ένας συνταξιούχος στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Στο τελευταίο διάγγελμά του στις 20/5/2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την «όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση» σε όσους θα «πάνε διακοπές το καλοκαίρι»  και «προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε τους άξονες  «για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης». Αναφερόμενος στον «εσωτερικό τουρισμό» ο Χ. Θεοχάρης είπε οτι το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπει την «προώθηση του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”» με «ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκατ. ευρώ και υπό τον όρον ότι γίνεται λόγος για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις». Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000, που θα κάνουν ένα εκ. διανυκτερεύσεις.

Κι όμως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, που από το 2010 πληρώνουν εισφορά 0,75 ευρώ το μήνα για κοινωνικό τουρισμό δεν θα κάνουν ούτε μια διανυκτέρευση! Κι ας έχουν σωρευτεί στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ μόνο απ’ τις εισφορές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ 35 εκ. Αποκλεισμένοι όμως φέτος  και από αυτά τα περιοσμένα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι των άλλων ταμείων εξαιτίας των ανατροπών που στο ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία δεκαετία.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  με αλλεπάλληλα υπομνήματα έθεσε το θέμα του κοινωνικού και θεραπευτικού τουρισμού στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών αλλά και στους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά (21/7/2014) και Αλέξη Τσίπρα (30/3/2019) στο πλαίσιο των συναντήσεών τους με αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ). Τα τελευταία υπομνήματα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ήταν πρός τον τέως υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο τον Ιούνιο του 2019 και τον Γιάννη Βρούτση στις 22/1/2020. Επίσης η ΣΕΑ των έντεκα πανελλαδικά Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έστειλε δύο επιστολές (23/1/2020 και 25/5/2020) στον υπουργό Τουρισμού για το θέμα του κοινωνικού τουρισμού

Τέσσερις, λοιπόν, πρωθυπουργοί (Γεώργιος Α. Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης) και πέντε υπουργοί Εργασίας (Γιώργος Κουτρουμάνης, Γιάννης Βρούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Έφη Αχτσιόγλου) απαξίωσαν την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης!

Ιστορία δεκαετίας

Η εξέλιξη του θέματος των εισφορών των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ για Κοινωνικό Τουρισμό, έχει ως εξής:

1) Με το άρθρο 69 του Ν. 3863/2010 στην παράγραφο 5 έγινε η παρακάτω πρόβλεψη: «Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (Ε.Λ. Ε.Ε.), με σκοπό τη συμμετοχή των συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, καθώς και την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης της εισφοράς αυτής, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Ο Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Εστίας (Ε.Λ.Ε.Ε.) είχε συσταθεί στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) με την παράγραφο 2 του άρθρου 69 του Ν. 3863/2010. Μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε., οι πόροι του Ε.Λ.Ε.Ε. μεταφέρθηκαν στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του άρθρου 34 του Ν. 4144/2013.

Και τώρα μεταφέρονται στον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ με την επωνυμία «ΟΑΕΔ/ΕΙΣΦ.ΥΠΕΡ ΣΥΛΛ. ΟΡΓ. ΣΥΝΤΑΞ.» που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος του άρθρου 41 του Νόμου 4611/2019.

2) Με την Αριθ. Φ.40035/οικ.2370/190 (ΦΕΚ Β’ 492/31.3.2011) απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ορίστηκε ο «τρόπος διάθεσης της εισφοράς του άρθρου 69 παρ. 5 του Ν. 3863/2010 (Α’ 115)».

Η παραπάνω απόφαση αναφέρει: «Η προβλεπόμενη από την παρ. 5 του άρθρου 69 του Ν. 3863/2010 (Α’ 115) εισφορά, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις, αποδίδεται κατά ποσοστό 75% υπέρ του Ειδικού Λογ/σμού Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ) και κατά ποσοστό 25% υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Το ποσό που προκύπτει από το 25% αποδίδεται ως κατωτέρω: α) σε ποσοστό 85% υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) και β) σε ποσοστό 15% υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Τ.Α. Εμπόρων (ΠΟΣΕ-ΤΑΕ)».

Έκτοτε το 75% των καταβληθεισών συνδρομών από την 15/7/2010 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου 3863) παραμένει παγωμένο στους λογαριασμούς όπου μεταφέρθηκαν τα χρήματα και τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 35 εκ. ευρώ.

Η ΣΕΑ ζητά συνάντηση με τον Χ. Θεοχάρη

Η ΣΕΑ με νέα επιστολή της (25/5/2020), ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού.

Στην επιστολή της η ΣΕΑ αναφέρει:

«κ. Υπουργέ

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον  Διευθυντή  του Γραφείου σας καθώς και άλλους αρμοδίους του Υπουργείου Τουρισμού, για τα ζητήματα του Κοινωνικού -Θεραπευτικού Τουρισμού των συνταξιούχων.  Σε αυτή μας την συνάντηση μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καταλήξαμε ότι το ζήτημα αυτό θα μελετηθεί από μεριάς του Υπουργείου και θα μας δοθούν συγκεκριμένα οι θέσεις σας.

Με δεδομένο ότι ο καιρός των διακοπών έρχεται και τα προγράμματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων καταρτίζονται, θα θέλαμε να γνωρίζουμε με βάση την προηγούμενη συζήτησή μας ποιες είναι οι θέσεις σας για τα ζητήματα των συνταξιούχων. Η θέση μας είναι ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα στα προγράμματα αυτά.

Πέραν των άλλων, σας  είναι γνωστό ότι στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό που ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια χρήματα που παρακρατούνται από τις συντάξεις τους για το σκοπό αυτό».