Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Βουλγαρία μετά από υπόδειξη των ΗΠΑ παγώνει λογαριασμούς της Βενεζουέλας για αγορά τροφίμων

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τα χρή­μα­τα για την αγο­ρά, μετα­ξύ των άλλων τρο­φί­μων, για τον σκλη­ρά δοκι­μα­ζό­με­νο λαό της Βενε­ζου­έ­λας παγώ­νουν από τα τσι­ρά­κια των ΗΠΑ, χθες η Ισπα­νία, σήμε­ρα η Βουλ­γα­ρία και κανείς δεν ξέρει ποιος παίρ­νει σει­ρά. Δημιουρ­γούν μια αφό­ρη­τη, απάν­θρω­πη κατά­στα­ση στον λαό και στα παι­διά της Βενεζουέλας.

Οι αρχές στη Βουλ­γα­ρία έχουν μπλο­κά­ρει τις μετα­φο­ρές τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών που ανή­κουν στην κρα­τι­κής εται­ρεί­ας πετρε­λαί­ου PDVSA της Βενε­ζου­έ­λας μετά από «ιδιαί­τε­ρες» πλη­ρο­φο­ρί­ες της Ουά­σιγ­κτον , σύμ­φω­να με τον γενι­κό εισαγ­γε­λέα της Βουλ­γα­ρί­ας Σοτίρ Τσα­τσα­ρόφ, μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Reuters στις 13/2.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η Βενε­ζου­έ­λα χρη­σι­μο­ποί­η­σε τα κον­δύ­λια από τους λογα­ρια­σμούς της για τη στή­ρι­ξη ορι­σμέ­νων αθλη­τι­κών ομο­σπον­διών, την αγο­ρά τρο­φί­μων και άλλων ανθρω­πι­στι­κών προ­γραμ­μά­των.

Οι ανα­φερ­θεί­σες συναλ­λα­γές περιε­λάμ­βα­ναν αρκε­τά εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας ασφα­λεί­ας  της Βουλ­γα­ρί­ας (DANS) Dimitar Georgiev.

«Έχου­με δια­πι­στώ­σει ότι υπήρ­ξαν μετα­φο­ρές χρη­μά­των από τη Βενε­ζου­έ­λα, δηλα­δή από την κρα­τι­κή εται­ρεία της Βενε­ζου­έ­λας σε αυτούς τους λογα­ρια­σμούς» ανέ­φε­ρε ο Τσα­τσα­ρόφ κατά τη διάρ­κεια κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου με τον Αμε­ρι­κα­νό πρε­σβευ­τή στη Βουλ­γα­ρία Eric Rubin, όπως ανέ­φε­ρε το βουλ­γα­ρι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων BTA.

«Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί έτσι ώστε τα κον­δύ­λια που εξα­κο­λου­θούν να είναι σε λογα­ρια­σμούς, τα οποία δεν είναι ευκα­τα­φρό­νη­τα, θα είναι πλή­ρως υπό τον έλεγ­χό μας και δεν θα εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα με ψευ­δείς δικαιο­λο­γί­ες” δηλώ­νει ο Τσατσαρόφ.

Οι βουλ­γα­ρι­κές αρχές πρό­κει­ται να απο­φα­σί­σουν, σύμ­φω­να με τον ίδιο, εάν θα ξεκι­νή­σουν ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία με την κατη­γο­ρία νομι­μο­ποί­η­σης εσό­δων από παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες μετά από πλή­ρη διε­ρέ­υ­νη­ση των στοι­χεί­ων της μεταφοράς.

Οι φωτο­γρα­φί­ες που κάνουν τον κύκλο του κόσμου με παι­διά που δυστυ­χούν από την πεί­να και είναι άρρω­στα χωρίς φάρ­μα­κα είναι απο­τέ­λε­σμα της δικής τους πολι­τι­κής απο­κλει­σμού και μίσους για να πετύ­χουν με την πίε­ση που ασκούν σε όλα τα μέτω­πα την παρά­δο­ση του λαού της Βενε­ζου­έ­λας. Δεν υπάρ­χει ούτε αρχή ούτε τέλος στην επι­θε­τι­κό­τη­τα του Αμε­ρι­κά­νι­κου Ιμπεριαλισμού.

Ο συντο­νι­σμός που επι­βάλ­λουν και στους πρό­θυ­μους υπο­τα­κτι­κούς τους φτά­νει στο σημείο να κατα­δι­κά­ζουν σε πεί­να και δυστυ­χία έναν λαό που ήδη δέχε­ται επί­θε­ση σε όλα τα μέτω­πα. Από την άλλη, υπο­κρι­τι­κά, κατα­δι­κά­ζουν την κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας που δεν δέχε­ται την βοή­θεια που στέλ­νουν οι Αμε­ρι­κά­νοι. Στε­ρούν τα φάρ­μα­κα, τα τρό­φι­μα, έστω μια μικρή ανα­κού­φι­ση για να μπο­ρέ­σουν να αρπά­ξουν την περιου­σία του λαού της Βενεζουέλας.

Είναι τέτοια η απαν­θρω­πιά τους που σκέ­φτο­νται αν θα ξεκι­νή­σουν και ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία. Και δίπλα τους κορ­δώ­νε­ται από περη­φά­νια ο Αμε­ρι­κά­νος πρέ­σβης που ενορ­χη­στρώ­νει την επίθεση.

Η Βενε­ζου­έ­λα έρχε­ται όλο και πιο κοντά μας, όσο και να φαί­νε­ται τοσο μακριά. Τα τσι­ρά­κια των ΗΠΑ και της ΕΕ, χθες η Ισπα­νία σήμε­ρα η Βουλ­γα­ρία αύριο ποιός ξέρει, στραγ­γα­λί­ζουν τον λαό της. Όποιες ευθύ­νες και να ανα­λο­γούν στην ηγε­σία της Βενε­ζου­έ­λας τα τελευ­ταία 20 χρό­νια, το διε­θνι­στι­κό καθή­κον απαι­τεί “Κάτω τα χέρια από τον λαό της Βενεζουέλας “.

Οι λαοί του κόσμου να βγά­λουν τα συμπε­ρα­σμα­τά τους. Αυτά τα ανθρω­πό­μορ­φα τέρα­τα όταν μιλούν για δημο­κρα­τία και ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα γεμί­ζουν τα νεκρο­τα­φεία με αθώα θύματα.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο