Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απολύσεις και παραιτήσεις στο ThePressProject

Δύο δημοσιογράφοι και μέλη του Δ.Σ. τουThePressProject, οι Μηνάς Κωνσταντίνου και Νάντια Ρούμπου με ανοιχτή επιστολή τους καταγγέλλουν τη διοίκηση του μέσου για «απροειδοποίητη» και «αναιτιολόγητη» απόλυσή τους «κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη- από ένα καθεστώς συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού, απαξιωτικών συμπεριφορών και προσωπικής αυτοπροβολής, χωρίς να προηγηθεί καμία συλλογική απόφαση. Μεγάλες ιδέες, μικροί άνθρωποι».

Απαντώντας, μέλη της συντακτικής ομάδας του ThePressProject δίνουν άλλη εκδοχή στα γεγονότα και αποδίδουν την απόφαση σε «σειρά αντιεπαγγελματικών και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, με διάρκεια πολλών μηνών»:

«To γεγονός ότι είναι μέτοχοι στην ΙΚΕ του ΤPP, είναι ανεξάρτητο από τη μισθωτή τους εργασία. Απολύθηκαν διότι πρώτα φτάσαμε στο να μην μπορούν να συνεργαστούν με κανέναν, εκτός από τους δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψή τους (και οι οποίοι σήμερα δήλωσαν παραίτηση), και μετά στο να μη μπορούν να διαχειριστούν με στοιχειώδη επαγγελματισμό την εργασιακή τους θέση. Μόνο όταν άρχισε να συμβαίνει αυτό το τελευταίο, η απόφασή μας ήταν πια αναγκαία. Με άλλα λόγια, δεν απολύθηκαν ούτε ως ηρωικοί συνδικαλιστές ούτε ως φιμωμένοι δημοσιογράφοι. Απολύθηκαν ως δύο άνθρωποι που πρώτα συγκρούστηκαν με τους πάντες, και μετά σταμάτησαν να δουλεύουν.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, δύο ακόμα άτομα, ο Βασίλης Βήττας και η Χριστινα Χελα αποχώρησαν από το μέσο, αφήνοντας και αυτοί αιχμές για τις απολύσεις. « Από τα όσα γνωρίζουμε μάλιστα, οι εν λόγω απολύσεις δεν συνδέονται αιτιωδώς με κανέναν από τους λόγους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ανωτέρα βία» (καθώς πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα με οικονομικές εισροές και εκροές).

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που προσωπικά κίνητρα εμπλέκονται στις ανωτέρω εξελίξεις στο TPP, αυτό δεν συνιστά ικανή συνθήκη αιτιολόγησης των απολύσεων, αντιθέτως, υπονομεύει τη λειτουργία του «ανεξάρτητου μέσου», ενός μέσου που «δεν έχει αφεντικό», όπως τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγο καιρό».

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων