Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία

Έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών, παρά την επίμονη αντίδραση της Εκκλησίας, ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του το πρώτο (ιδιωτικό) αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Ριτσώνα Εύβοιας, 70 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η πρώτη αποτέφρωση στη Ριτσώνα πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. 

Αναλυτικά η διαδικασία για την αποτέφρωση του νεκρού είναι η εξής:

1. Θα πρέπει, ο θανών, όσο ζούσε ή οι συγγενείς πρώτου βαθμού, μετά το θάνατο, να έχουν συμπληρώσει μια δήλωση του Ν. 1599/86 επικυρωμένη από δημόσια αρχή στην οποία να δηλώνουν υπεύθυνα ότι η τελευταία επιθυμία του νεκρού ήταν η αποτέφρωση της σορού του. Οι συγγενείς θα πρέπει ακολούθως να επικοινωνήσουν με κάποιο γραφείο τελετών.

2. Το γραφείο τελετών θα ασχοληθεί με την προσκόμιση δύο χαρτιών: την υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 και χαρτί γιατρού ή ιατροδικαστή ότι δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει η αποτέφρωση. Έτσι εκδίδεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου και το γραφείο τελετών επικοινωνεί με το αποτεφρωτήριο ώστε να κανονιστεί η ημερομηνία και η ώρα που θα γίνει η αποτέφρωση. Το γραφείο τελετών αναλαμβάνει επίσης την τελετή – εφόσον η οικογένεια επιθυμεί να γίνει – και στέλνει τη σορό μαζί με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου στο κέντρο αποτέφρωσης.

3. Η σορός µεταφέρεται στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήµου (αντίστοιχη της άδειας ταφής). 

4. Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρεί στο επίσηµο θεωρηµένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθµό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φερέτρου. Ο ίδιος αυτός αριθµός αναγράφεται µαζί µε το όνοµα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρµόδιο ΟΤΑ.

5. Η γραμματεία του ΚΑΝ ενημερώνει για την ηµέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέµατα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Σημειώνεται ότι το αποτεφρωτήριο υποχρεούται να προχωρήσει στη διαδικασία της καύσης μέσα σε 80 ώρες, δεν μπορεί δηλαδή να κρατήσει τη σορό για πάνω από τρεις ημέρες. Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και µέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαµο.

6. Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς µπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό, πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα, και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαµο αποτέφρωσης. 

7. Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί περίπου 75 λεπτά και η οικογένεια μπορεί να παραμείνει στις εγκαταστάσεις, στην αίθουσα αναμονής συγγενών. Μπορεί επίσης, εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει σε πολιτική ή άλλη τελετή, στον χώρο τελετών του αποτεφρωτηρίου.

8. Από την είσοδο του φερέτρου στον θάλαµο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και µετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό μηχάνημα. Το προϊόν της κονιορτοποίησης µαζί µε το ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθµός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ηµεροµηνία γέννησης και θανάτου του, η ηµέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

9. Αφού γίνει η αποτέφρωση, η τέφρα μπορεί να παραδοθεί στους συγγενείς μέσα στην τεφροδόχο και μπορούν να την κρατήσουν σε δικό τους ιδιωτικό χώρο (π.χ. σπίτι) ή να τη διασπείρουν στη θάλασσα καθώς δεν είναι ρυπογόνα. Άλλες λύσεις είναι ο ενταφιασμός της τεφροδόχου μέσα στη γη σε ένα νεκροταφείο ή η παραμονή της σε έναν ειδικό χώρο που φυλλάσονται οι τεφροδόχοι και ονομάζονται τεφροφυλάκια, αντίστοιχα των οστεοφυλακίων στα κοιμητήρια.

Στο ΚΑΝ της Ριτσώνας καθημερινά αποτεφρώνονται τρεις έως τέσσερις σοροί, ενώ το κόστος μιας ολοκληρωμένης τελετής, μαζί με την αποτέφρωση κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ.