Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αποχωρεί σταδιακά ο «Ηφαιστίων» – Δοκιμάζεται η Κρήτη

Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία σήμερα αναμένεται να προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο ανατολικό και στο νότιο Αιγαίο. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν σήμερα στην Ανατολική Βοιωτία, στην Αττική και στην Εύβοια, όπου θα χιονίσει στα ορεινά, στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν με εντάσεις έως δέκα μποφόρ, ενώ σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται από την Τετάρτη.

kriti5

Προβλήματα στην Κρήτη από την κακοκαιρία και την έλλειψη προληπτικών μέτρων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Κρήτη προκάλεσε η κακοκαιρία καθώς σημειώνονται καταπτώσεις βράχων και δέντρων που κόβονται από τους ανέμους.

Πλημμυρισμένο είναι τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου, όπου έχει απαγορευθεί η είσοδος από την Αστυνομία, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έχει σωρευθεί, καθώς λιώνει το χιόνι.

kriti10

Χιονόνερο πέφτει αυτή την ώρα στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου κυριαρχεί και η ομίχλη, ενώ δύσκολο αναμένεται το 24ωρο που ακολουθεί για τα χωριά: Άγιος Χαράλαμπος, Κάτω Μετόχι, Τζερμιάδων, Πινακιανό, Μαρμακέτο.

kriti4

Η βροχόπτωση στο Ηράκλειο συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ήδη από χθες έχουν ντυθεί στα λευκά ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Προβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση περιοχών του νησιού.

Τα Χανιά ήταν από τις πόλεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας με πολλές περιοχές του νομού να πνίγονται από τις έντονες βροχοπτώσεις, συγκεντρώνοντας έτσι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε λίμνη μετατράπηκε, χθες, το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, με τα κύματα να φτάνουν μέχρι και τα καταστήματα, μην επιτρέποντας σε κανένα να περάσει από το παραλιακό μέτωπο.

kriti3

Παράλληλα, σε δύο σημεία του Νομού Λασιθίου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων: στο δρόμο Καλού Χωριού – Πρίνας και στην έξοδο του οικισμού Ανατολής του Δήμου Ιεράπετρας, προς τον οικισμό της Καλαμαύκας.

kriti

Πλημμύρισε ο κάμπος στο Οροπέδιο Λασιθίου

Πλημμυρισμένο είναι τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου στο Οροπέδιο του Λασιθίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Γιαννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

kriti11