Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» ΘΕΑΤΡΟ «Ο Αμερικάνος» για λίγες παραστάσεις έως τις 7 Γενάρη

Η παράσταση την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά, για 8 μόνο παραστάσεις, στο «Από Μηχανής» Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. κρατήσεων 210-5232097), μέχρι και τις 7 Γενάρη 2018 (κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00, εκτός από 24 και 31 Δεκέμβρη).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Ο «Αμερικάνος», ο Τζον Στόθισον, είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: Η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο Θανάσης Σαράντος, ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη, που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα. Σκηνοθεσία – ερμηνεία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου.