Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απρίλης 1931: Η Ισπανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία

1931 Υστερα από τη θριαμβευτική νίκη των δημοκρατικών στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ο Γ’ δραπετεύει για τη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία. Η ανατροπή της μοναρχίας αποτελεί την αρχή της αστικοδημοκρατικής επανάστασης στη χώρα.
Το 1931 η οικονομική κρίση στην Ισπανία συμπίπτει με ορισμένα πολύ σοβαρά πολιτικά γεγονότα που έγιναν αιτία να ξεσπάσει αστικοδημοκρατική επανάσταση.

Υπολογίζεται ότι στις αρχές της χρονιάς υπήρχαν 600 χιλιάδες άνεργοι, ενώ οι αγρότες υπέφεραν από τη φεουδαρχική εκμετάλλευση. Τα 1.444 μεγάλα τσιφλίκια είχαν έκταση 3 εκατομμύρια εκτάρια, όσα αναλογούσαν σε 8 εκατομμύρια κλήρους φτωχών αγροτών.

Στον πολιτικό στίβο είχαν διαμορφωθεί δυο στρατόπεδα: το δημοκρατικό και το μοναρχικό.

Στις 17 Αυγούστου 1930 στο Σαν Σεμπαστιάν οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Αγκαλά Θαμόρα και τον Αθάνια συγκρότησαν, με τη συμμετοχή σοσιαλιστών, μια «επαναστατική επιτροπή» που κάλεσε το λαό να ανατρέψει τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία.

Το Δεκέμβρη 1930 ξεσπά η εξέγερση στο Χάκι (περιοχή της Αραγονίας), όταν η φρουρά της πόλης ξεσηκώνεται και μαζί με το λαό ανακηρύσσουν τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο σ’ όλη τη χώρα, συλλαμβάνει και εκτελεί δυο από τους ηγέτες των εξεγερμένων. Η εκτέλεση προκαλεί νέα εξέγερση. Αυτή τη φορά ξεσηκώνονται οι άνδρες της στρατιωτικής αεροπορίας στη Μαδρίτη, ενώ σε πολλές πόλεις και χωριά στην ύπαιθρο εργάτες και αγρότες ξεσηκώνονται, αφοπλίζουν τις τοπικές φρουρές, μοιράζουν τα τσιφλίκια και συγκροτούν ένοπλα Σώματα. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί και η νέα, για να εκτονώσει την κατάσταση, προκηρύσσει δημοτικές εκλογές για τις 12 του Απρίλη. Με το σύνθημα «Ζήτω η δημοκρατία», οι δημοκρατικοί πετυχαίνουν μεγάλη νίκη. Στα κύρια βιομηχανικά κέντρα κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία. Η κυβέρνηση παραιτείται, ο βασιλιάς Αλφόνσος δραπετεύει και η «επαναστατική επιτροπή» ανακηρύσσει επίσημα την Ισπανία Δημοκρατία.

Πηγή: Ριζοσπάστης