Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» – Μια εικόνα των συλλαλητηρίων

Δεν είναι μόνο το μέγα πλήθος στην Αθήνα, μα σε κάθε πόλη της ηπειρωτικής χώρα και στα περισσότερα νησιά πλημμύρισαν οι δρόμοι και οι πλατείες. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδφεκάνησα μέχρι τα νησιά του Ιονίου χιλιάδες κόσμου στους δρόμους. Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Τα μηνύματα και ρεπορτάζ κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες συγκεντρώσεις. Συγκεντρώσεις και πορείες με κυριάρχα τα συνθήματα οργής και αποφασιστικότητα: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή – Τέρμα ως εδώ καμία ανοχή», «Οι ράγες της ανάπτυξης, βάφτηκαν με αίμα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα». 

Σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, τα μπλοκ των Συνδικάτων στην Αθήνα είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο! Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πλήθος συνδικάτων, εργατικών κέντρων, φοιτητικών συλλόγων καθώς και μαθητές συγκρότησαν το μεγάλο ποτάμι. Από Σύνταγμα ως Ομόνοια (με πλημμυρισμένες Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων) τα μπλοκ κουνιούνται με βήμα σημειωτόν.

Σε κοσμοπλημμύρα εργατών, φοιτητών, μαθητών, του λαού της Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται η απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών Σωματείων για το έγκλημα στα Τέμπη. Μία από τις πιο συγκλονιστικές συγκεντρώσεις στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση απλώθηκε σε πάνω από 30.000 τ.μ. Περίπου 40 με 45 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο!!!

Η κεντρική πλατεία και οι δρόμοι του κέντρου της Λάρισας πλημμύρισαν από χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα απλώθηκε η πορεία που ακολούθησε.

Κοσμοπλημμύρα και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα. Με μία συγκλονιστική, σε όγκο και παλμό, απεργιακή συγκέντρωση και πορεία οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Πάτρας καταδίκασε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και την πολιτική που βάζει στο ζύγι κόστους οφέλους τις ανάγκες του λαού. Η συγκέντρωση και η πορεία που ολοκληρώθηκαν πριν λίγο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από άποψη συμμετοχής που έφτασε σε πρωτοφανή δεδομένα!

Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στην απεργία και στα Χανιά. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι σωματείων χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με κύριο αίτημα να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά την μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής νέο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλατεία Σαπφούς, με την συμμετοχή, μαθητών, φοιτητών, φορέων με αίτημα να μην υπάρξει συγκάλυψη της υπόθεσης της τραγωδίας στα Τέμπη.

Μεγαλειώδης είναι η πορεία των μαθητών και φοιτητών, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, στη Ρόδο. Με το σύνθημα «η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αυτή την ώρα οδεύουν προς το Δημαρχιακό Μέγαρο. Στο πλευρό τους είναι καθηγητές, γονείς και εργαζόμενοι. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Κάλυμνο και Λέρο.

Νέοι, μαθητές, εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το Νοσοκομείο της Κω για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Καβάλα, με πρωταγωνιστές μαθητές και φοιτητές και την συμμετοχή δεκάδων σβματείων συλλόγων φορέων, για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.

Χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βόλου με την οργή για την τραγωδία στα Τέμπη να ξεχειλίζει. Εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές ένωσαν τις φωνές και τα συνθήματα τους σε μια απέραντη πορεία που κατέληξε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα