Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά το 8χρονο αγόρι

Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά ο 8χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχαν σταλεί στη Βρετανία.

«Σήμερα Πέμπτη 5.12.2019, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας» αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

α τελευταία τρία χρόνια το αγόρι ζούσε με ανάδοχη οικογένεια. Κατά δήλωση της οικογένειας, και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τα ιδρύματα, το παιδί είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Αλλά και από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ανέφεραν οι αρμόδιοι ότι το παιδί είχε λάβει τις πέντε δόσεις του εμβολίου μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οι ειδικοί υποστήριζαν, όταν γνωστοποιήθηκε το πρωτοφανές περιστατικό της μόλυνσης με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, ότι, αν το παιδί έχει μολυνθεί με το τοξινογόνο στέλεχος, τότε ο θάνατος οφείλεται σε αυτό και μόνο. Και πως, αν έχει μολυνθεί με το στέλεχος που δεν παράγει τοξίνη, τότε ο μολυσματικός μικροοργανισμός επιβάρυνε δραματικά την κατάσταση της υγείας του και οδήγησε σε μοιραίο αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι ως παιδί με σύνδρομο Down είχε ούτως ή άλλως ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σποραδικό περιστατικό και τονίζει στην ανακοίνωσή του τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.