Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Από σήμερα οι αναστολές στους υγειονομικούς – Αντιδράσεις στον εκβιασμό από την κυβέρνηση

Με συγκεντρώσεις σήμερα το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που προβλέπει αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αντιδρούν στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις, καθώς και σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλετε η αναστολής καθηκόντων.

«Ο νόμος εφαρμόζεται», σημείωσε σε σημερινή δήλωσή του ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Την Πέμπτη, θα γίνει στάση εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις γίνονται σήμερα από νωρίς το πρωί, από σωματεία, ενάντια στο μέτρο των αναστολών εργασίας για εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί:

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Στον «Ευαγγελισμό» στις 7 το πρωί στις πύλες του νοσοκομείου, ενώ ακολούθως το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το σωματείο, σήμερα σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου οι προϊστάμενοι δεν επέτρεψαν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να εργαστούν, χωρίς ωστόσο να τους επιδώσουν το έγγραφο της αναστολής, ενώ σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί εργάζονται κανονικά στην βάρδια τους.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας, γίνεται κινητοποίηση από τις 8 το πρωί στις διοικητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, έχουν εκδοθεί προς επίδοση οι ατομικές πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το Σωματείο προχώρησε από νωρίς το πρωί σε κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου μπλοκάροντας την σχετική διαδικασία.

Κινητοποίηση και στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά, στην πύλη, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων, ενάντια στην μετατροπή του εμβολιασμού σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις εργαζομένων.

Κινητοποίηση και στις πύλες του νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια έγινε κατάληψη του γραφείου προσωπικού μπλοκάροντας την διαδικασία επίδοσης των εγγράφων αναστολής στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Κινητοποίηση έγινε το πρωί και στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Συγκεντρώσεις γίνονται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στο Ηράκλειο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΠΑΓΝΗ. Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, μετά από κάλεσμα του Σωματείου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Κινητοποίηση και στο νοσοκομείο Σάμου, στην κεντρική είσοδο.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας.

Πηγές: 902.gr / ΑΠΕ

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων