Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Από την Κούβα 🇨🇺 «στον επαναστάτη Μίκη»

Πέθανε ο μεγάλος μουσικός, φίλος της Κούβας, Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα, 2 Σεπτέμβρη:
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικός και φίλος της Κούβας Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης πολυάριθμων αριστουργημάτων όπως το Canto General (ποίηση του Pablo Neruda), ο Ζορμπάς και πολλά άλλα, η μουσική ιδιοφυΐα των οποίων θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Ο Μίκης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχιστράτηγο -Comandante en Jefe Fidel Castro και τον ηρωικό αντάρτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην Κούβα, με τον οποίο έδεσε μια μεγάλη φιλία.Μίκης & Fidel

Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες ιστορίες για τις επισκέψεις και τη φιλία του με τους παραπάνω με σπουδαίους κουβανούς:
Ο Έλληνας συνθέτης γνώρισε τον Φιντέλ Κάστρο το 1962, όταν επισκέφθηκε την Κούβα ως βουλευτής της ΕΔΑ μαζί με τον Βαγγέλη Σακελλάρη, ως φιλοξενούμενοι της επαναστατικής κυβέρνησης. Ήταν η εποχή που όλο το νησί τραγουδούσε και χόρευε στους ήχους ήχο του «Luna de miel» μια σύνθεση του Θεοδωράκη που είχε γίνει πολύ δημοφιλής
(σσ. εννοεί το «Αν θυμηθείς τ΄όνειρό μου» ερμηνεία Gloria Lasso «Nunca sabré- Luna de miel», το τραγούδι που συνδέθηκε με την Κουβανική επανάσταση.
Ιδιαιτέρως δημοφιλές σε όλη τη Νότιο Αμερική, όπου και είχε ηχογραφηθεί σε πολλές εκτελέσεις.
Όταν ο Φιντέλ και οι barbudos έμπαιναν θριαμβευτές στην Αβάνα το Γενάρη του 1959, ο ραδιοφωνικός σταθμός των επαναστατικών δυνάμεων, η θρυλική «Ηavana Libre», άρχισε με πρώτο-πρώτο άκουσμα αυτό το τραγούδι του Μίκη μουσική εισαγωγή στο πρώτο διάγγελμα προς το λαό

Είχαν μείνει για μια εβδομάδα, όταν ο Θεοδωράκης εξήγησε ότι ήθελε να φύγει γιατί δεν άντεχε τον υγρό καιρό και ο Τσε του ξέκοψε: «Δεν πας πουθενά. Έχουμε βουνά με καθαρό αέρα. Αύριο φεύγω για Σιέρα Μαέστρα και θα περάσω από το ξενοδοχείο να σε πάρω να πάμε παρέα. Παρά τις αντιρρήσεις, ο Γκεβάρα έμεινε ανένδοτος.
Πέρασαν να τον πάρουν το πρωί και ήταν «μια αξέχαστη εβδομάδα με τον Τσε» ομολόγησε αργότερα ο Θεοδωράκης.

Υπήρξε ακόμη φίλος του Φιντέλ Κάστρο – αντάλλαζαν και γράμματα.
Στις 29 Ιουλίου 1981 ο Θεοδωράκης έκανε συναυλία στην Αβάνα καλεσμένος του ίδιου του Φιντέλ παρουσιάζοντας ένα από τα σπουδαία έργα του, Canto General, βασισμένο στο ποίημα του Pablo Neruda, έργο που ερμήνευσε μια Κουβανική ορχήστρα και χορωδία συνοδεία Μαρίας Φαραντούρη και Γιώργου Νταλάρας. Ο Φιντέλ εμφανίστηκε απρόσμενα στη συναυλία στο Plaza de la Cathedral στην Αβάνα και το πλήθος ζητωκραύγαζε  «Viva Fidel!». Στο τέλος της συναυλίας, ο Κάστρο αγκάλιασε τον Θεοδωράκη επαινώντας το έργο του και οι δύο άνδρες μοιράστηκαν τον αμοιβαίο σεβασμό.
Ο Κάστρο αγκάλιασε τον Θεοδωράκη και είπε, «η μουσική είναι πιο δύσκολη από την πολιτική, άρα υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί από τους μουσικούς».
Και συνέχισε: «Και είναι πολλοί λιγότεροι οι επαναστάτες καλλιτέχνες». Ακόμα και αν οι καλλιτέχνες θέλουν την επανάσταση, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Αλλά το να είσαι επαναστάτης καλλιτέχνης είναι πιο ουσιαστικό από το να είσαι πολιτικός…

Σε όλη τη ζωή του ο Μίκης Θεοδωράκης διατήρησε την αγάπη και τη φιλία του για την Κούβα. Πριν το θάνατό του, παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος, ήταν μέλος της τιμητικής επιτροπής και ένας από τους υπογράφοντες στο Νόμπελ Ειρήνης για τις|τους διεθνείς μπριγαδίστες γιατρούς Henry Reeve.
Ο λαός της Κούβας αγάπησε και θαύμασε τον Θεοδωράκη, που θα μείνει για πάντα στις καρδιές του.

ℹ️   Σχετική ανακοίνωση δημοσίευσε στα ΜΚΔ και η εδώ Πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina,

Πηγή DiploCuba CubaGrecia