Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ – Σύντομο χρονικό των νεολαιίστικων οργανώσεων του ΚΚΕ

ΑΡΧΕΣ 20ού ΑΙΩΝΑ

Πολλοί από τους Μορφωτικούς Ομίλους νεολαίας που είχαν διαμορφωθεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα μετονομάστηκαν σε Σοσιαλιστικούς Ομίλους Νέων ή Σοσιαλιστικές Νεολαίες.

1910

Στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Δράμα, την Αθήνα, το Βόλο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Λάρισα, την Πάτρα, τον Πειραιά, την Ερμούπολη της Σύρου και αλλού, ιδρύθηκαν Σοσιαλιστικές Νεολαίες.

1911

Στην Αθήνα ιδρύθηκε από νέους εργάτες ο «Σοσιαλιστικός Ομιλος της Ελληνικής Νεολαίας». Από το Μάιο του 1912 εξέδιδε το 15ήμερο περιοδικό «Ανάστασις». Στο 8ο τεύχος του (19 Αυγούστου του 1912) έφερε το πορτραίτο του Καρλ Μαρξ.

1916

Με πρωτοβουλία του Δημοσθένη Λιγδόπουλου ιδρύθηκε στην Αθήνα η «Σοσιαλιστική Νεολαία», ως πολιτική οργάνωση η οποία έδινε έμφαση στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού των Μαρξ – Ενγκελς και στην ανάγκη της διαφώτισης και της οργάνωσης της εργαζόμενης νεολαίας. Το δημοσιογραφικό όργανό της, ο «Εργατικός Αγών», ήταν το εγκυρότερο έντυπο της σοσιαλιστικής και εργατικής κίνησης και προπαγάνδιζε τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1918

Οι σοσιαλιστικές νεολαίες, και πρώτα απ’ όλα η Σοσιαλιστική Νεολαία της Αθήνας, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Βασικά της στελέχη και πρώτα απ’ όλα ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος αναδείχτηκαν σε ηγετικά στελέχη του Κόμματος, πρωτοστατώντας στην επικράτηση των συνεπών μαρξιστικών θέσεων, στην μπολσεβικοποίησή του και τη σύνδεσή του με την Κομμουνιστική Διεθνή. Η εφημερίδα «Εργατικός Αγών» έγινε το πρώτο επίσημο όργανο του νεοϊδρυμένου Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1919

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας οι νέοι του ΣΕΚΕ πραγματοποίησαν σημαντική διαφωτιστική δουλειά ανάμεσα στους φαντάρους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και αντιμετώπισαν γι’ αυτό σκληρές διώξεις.

1920

Ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΣΕΝΕ). Ταυτόχρονα με την ίδρυση της ΟΣΕΝΕ εμφανίστηκε και η «Ενωσις Σοσιαλιστών Φοιτητών και Σπουδαστών Ελλάδας» ως τμήμα της Ομοσπονδίας. Η ΟΣΕΝΕ εξέδωσε για λίγους μήνες το 15ήμερο περιοδικό «Νέα Ζωή» και από την 1η Αυγούστου του 1922 τη «Νεολαία». Η ΟΣΕΝΕ συνδέθηκε με την «Κομμουνιστική Διεθνή των Νέων», την οργάνωση νεολαίας της «Κομμουνιστικής Διεθνούς».

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1920

Στο Εκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπία της ΟΣΕΝΕ.

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1922

Η ΚΕ της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών (ΟΣΕΝΕ) αποφάσισε τη σύγκληση του 1ου Συνεδρίου των Σοσιαλιστικών Νεολαιών.

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1922

Στη Θεσσαλονίκη συνήλθε το 1ο Συνέδριο των Νεολαιών. Κατά τη διάρκειά του ιδρύθηκε η «Ομοσπονδία των Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας» (ΟΚΝΕ). Η ΟΣΕΝΕ έπαψε να υπάρχει. Η ΟΚΝΕ αυτοπροσδιοριζόταν ως «Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς των Νέων».

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 1923

Το 15ήμερο περιοδικό «Νεολαία» άρχισε να βγαίνει με τον τίτλο «Η Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας των Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας.

15 -21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1924

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ.

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1925

Η δικτατορία Θ. Πάγκαλου οργάνωσε διωγμούς ενάντια στο ΚΚΕ και στην ΟΚΝΕ. Απαγόρευσε την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και του δημοσιογραφικού οργάνου της ΟΚΝΕ «Η Νεολαία».

25-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1925

Σε συνθήκες πλήρους παρανομίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ.

1925

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε πολυγραφημένος «Ο Φαντάρος», ως περιοδικό της ΟΚΝΕ για τους στρατευμένους νέους. Αργότερα κυκλοφόρησαν μια σειρά τέτοια έντυπα, όπως η «Στρατώνα» ως όργανο των στρατιωτών και η «Τσιμινιέρα» ως όργανο των ναυτών, καθώς και άλλες εφημεριδούλες, όπως: «Ο Τηλεγραφητής», «Ο Σκαπανέας», «Ο Κόκκινος Ναύτης», «Ο Κόκκινος Σκαπανέας» κ.ά.

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1926

Κυκλοφόρησε ο «Νέος Λενινιστής» ως μηνιάτικο δελτίο της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε περιοδικό, θεωρητικό όργανο της ΟΚΝΕ.

neolaia

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1927

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ, που λόγω των σημαντικών της αποφάσεων έπαιξε ρόλο συνεδρίου, στην πάλη ενάντια στο λικβινταρισμό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1927

Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ διοργανώθηκε το Α΄ Συνέδριο της Εργαζόμενης Νεολαίας της Αθήνας και του Πειραιά.

Στο «Ριζοσπάστη», στις 15 Απριλίου 1927, δημοσιεύθηκε απόφαση για το κίνημα των νέων, στην οποία κατέληξε το 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ, Μάρτιος 1927. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

«Σχέσεις Κόμματος και Ομοσπονδίας:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς των νέων και τις αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και των συνδιασκέψεων της Βαλκανικής ομοσπονδίας, αι σχέσεις καθορίζονται ως εξής:

[…] Η Ομοσπονδία κομμουνιστικών νεολαιών της Ελλάδας αποτελεί τμήμα του ΚΚΕ και ως τέτοιο υποτάσσεται στην πολιτική κατεύθυνση του Κόμματος, του οποίου αποδέχεται το πρόγραμμα και μέσα στα όρια της πολιτικής του γραμμής δρα. Η Ομοσπονδία συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων του Κόμματος με την αμοιβαία αντιπροσωπία.

[…] πρέπει τα πιο δραστήρια μέλη της νεολαίας να τραβηχτούν στο Κόμμα γινόμενα μέλη του Κόμματος. Τα μέλη αυτά θα εξακολουθούν να εργάζονται όπως και πριν μέσα στην νεολαία, υποχρεωτικά όμως θα παρακολουθούν την δουλειά του Κόμματος.

[…] Συγκεκριμένα το Κόμμα μπορεί να βοηθήσει ως εξής τις νεολαίες: Σε κάθε πυρήνα του Κόμματος θα ιδρύσει (όταν δεν υπάρχει) πυρήνα της νεολαίας. Κάθε πυρήνας του Κόμματος να έχει υπεύθυνο για το κίνημα της νεολαίας.

[…] Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κόμματος και Ομοσπονδίας, η απεριόριστη ενίσχυση του Κόμματος προς τη νεολαία και η αύξηση της επιρροής του Κόμματος μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα των νέων είναι προαπαιτούμενοι όροι για την ανάπτυξη όχι μόνο του επαναστατικού κινήματος της νεολαίας, αλλά και αυτού ολόκληρου του κινήματος του οποίου σπουδαιότατο μέρος αποτελεί το κίνημα των νέων …».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1927

Τιμώντας τη 10η επέτειο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, η ΟΚΝΕ οργάνωσε έρανο για την αποστολή στον Κόκκινο Στρατό του αντίτιμου ενός πολυβόλου. Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκαν πολυβόλα και σχηματίστηκε μια πολυβολαρχία στη φρουρά της Μόσχας που πήρε τιμητικά την ονομασία της ΟΚΝΕ.

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1927

Κυκλοφόρησε το 15ήμερο περιοδικό «Βιβλιοθήκη του Νέου Λενινιστή».

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1929

Πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1930

Η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου, με βάση το «ιδιώνυμο», απαγόρευσε την κυκλοφορία του περιοδικού της ΟΚΝΕ «Η Νεολαία».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1930

Η αστική τάξη, για να αντιμετωπίσει την παρέμβαση των νέων κομμουνιστών στο στρατό, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, πήρε σκληρά κατασταλτικά μέτρα, δημιουργώντας τον «Πειθαρχικό Ουλαμό» Καλπακίου, ένα κολαστήριο για τους νέους κομμουνιστές φαντάρους. Η καταδίκη σε θάνατο από το στρατοδικείο Ιωαννίνων 7 κομμουνιστών φαντάρων του «Πειθαρχικού Ουλαμού» ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι ποινές θανάτου σε ποινές φυλάκισης.

okne

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1936

Τη δεκαετία του 1930 η ΟΚΝΕ είχε ισχυροποιηθεί ως οργάνωση νέων κομμουνιστών. Πρωτοστάτησε στο πλευρό του ΚΚΕ στους απεργιακούς αγώνες της εποχής, στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στην πάλη ενάντια στο φασισμό.

Η φασιστική δικτατορία του Μεταξά έθεσε εκτός νόμου το ΚΚΕ και μαζί του και την ΟΚΝΕ.

1937

Συγκροτήθηκε το Αντιδικτατορικό Μέτωπο Νέων, κυρίως με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και τη συμμετοχή άλλων οργανώσεων νεολαίας (π.χ. της Φιλελεύθερης Νεολαίας, της Ενωσης Νέων Ελλάδας, της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, της Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος κ.ά.). Το Αντιδικτατορικό Μέτωπο Νέων εξέδιδε στην αρχή τη δακτυλογραφημένη εφημεριδούλα «Ελευθερία» και από τον Οκτώβριο του 1937 την έντυπη «Φλόγα» που τυπωνόταν σε παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ.

Πολλά στελέχη και μέλη της ΟΚΝΕ συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τα όργανα της δικτατορίας.

Η παράνομη ΟΚΝΕ έδωσε μάχη ενάντια στην προσπάθεια που έκανε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου να ενσωματώσει τη νεολαία, οργανώνοντάς την κατά τα φασιστικά πρότυπα στις γραμμές της Εθνικής Οργάνωσης Νέων (ΕΟΝ) που είχε ιδρυθεί από το καθεστώς το Νοέμβριο του 1936.

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1938

Στις φυλακές της Κέρκυρας δολοφονήθηκε με φρικτά βασανιστήρια ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Ηταν 30 χρονών.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941

Ιδρύθηκε το ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Τους πρώτους μήνες της Κατοχής η ανασυγκρότηση του ΚΚΕ ακολουθήθηκε από τη ανασυγκρότηση της ΟΚΝΕ. Τα μέλη και τα στελέχη της πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αντιστασιακού αντικατοχικού αγώνα.

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1942

Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ). Στο ΕΑΜ Νέων συμμετείχαν οι νεολαίες των πολιτικών κομμάτων που συγκρότησαν το ΕΑΜ.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1942

Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ αποφάσισε να προσανατολιστεί η οργάνωση στη δημιουργία πανελλαδικής ενιαίας οργάνωσης νέων για τις ανάγκες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943

eponΥστερα από πρόταση της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), από τις πιο κάτω οργανώσεις: «Αγροτική Νεολαία Ελλάδας», «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία Ελλάδας», «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», «Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», «Λεύτερη Νέα», «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας», «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορεία Ελλάδας», «Φιλική Εταιρία Νέων». Με απόφαση του καθοδηγητικού της οργάνου η ΟΚΝΕ αυτοδιαλύθηκε μέσα στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Οι νέοι κομμουνιστές, τα στελέχη και τα μέλη που προέρχονταν από την ΟΚΝΕ πρωτοστάτησαν στη δράση της ΕΠΟΝ, η οποία αναδείχτηκε σε μαζική αντιστασιακή οργάνωση της νεολαίας της Ελλάδας με 600.000 μέλη κατά την απελευθέρωση.

Πάνω από 35.000 ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες πολέμησαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ, στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και στις βοηθητικές υπηρεσίες.

Η ΕΠΟΝ έδωσε μέλη και στελέχη στον αγώνα ενάντια στην Κατοχή. Ανέπτυξε μια πλούσια μορφωτική και πολιτιστική δράση στη νεολαία.

30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Νέα Γενιά», όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944

Οι ΕΠΟΝίτες πρωτοστάτησαν στη μάχη της Αθήνας ενάντια στις προσπάθειες της αστικής τάξης σε συνεργασία με το βρετανικό ιμπεριαλισμό να τσακίσουν το ένοπλο λαϊκό κίνημα.

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1945

Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που κατέληξε στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Η ΕΠΟΝ συμμετείχε στο συνέδριο και αποτέλεσε μέλος της.

13-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1946

Στην Αθήνα, στο θέατρο «Απόλλων», πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο της ΕΠΟΝ. Λόγω των συνθηκών ωμής τρομοκρατίας που είχε επιβάλει το αστικό κράτος εκείνη την περίοδο, πολλοί αντιπρόσωποι έφτασαν στο συνέδριο με μεγάλες δυσκολίες, περνώντας μέσα από ένοπλες ενέδρες, μπλόκα της χωροφυλακής κ.ά.

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1947

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509 /1947 έθεσε την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφάσισε τη διάλυσή της. Μεγάλο τμήμα των μελών και στελεχών της πέρασαν στον ένοπλο αγώνα και συνέβαλαν στη συγκρότηση και τον ηρωικό αγώνα του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ), την περίοδο 1946 -1949. Χιλιάδες ήταν οι ΕΠΟΝίτες που οδηγήθηκαν στις φυλακές, τις εξορίες, που δολοφονήθηκαν από όργανα του αστικού κράτους.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1947

Ιδρύθηκε η «Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας», με στόχο την καλύτερη καθοδήγηση των νεολαίων μαχητών του ΔΣΕ, αναπτύσσοντας επίσης διαφωτιστική δουλειά και οργανώνοντας τους νέους στις ελεύθερες περιοχές.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1949

Με πρόταση της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (30-31 Ιανουαρίου 1949) ανασυγκροτήθηκε η ΕΠΟΝ και επανεκδόθηκε το περιοδικό «Νέα Γενιά». Μετά την ήττα του ΔΣΕ η ΕΠΟΝ συνέχισε τη δράση της στις οργανώσεις των πολιτικών προσφύγων. Κυκλοφόρησαν για τη νεολαία και τα παιδιά μια σειρά περιοδικά, όπως «Επονίτης», «Αετόπουλα» κ.ά.

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1951

Ιδρύθηκε η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ) ως νεολαία της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), αρχικά σχήματος πολιτικής συνεργασίας, μέσα στο οποίο δρούσαν και οι δυνάμεις του ΚΚΕ που δεν πέρασαν στην πολιτική προσφυγιά. Η πλειοψηφία των μελών και στελεχών της ΕΔΝΕ ήταν παλιοί ΕΠΟΝίτες.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1952

Η ΕΔΝΕ διαλύθηκε με την υπ’ αριθμόν 65 απόφαση της Επιτροπής Δημοσίας Ασφαλείας του Νομού Αττικής. Η απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας χαρακτήριζε την ΕΔΝΕ «εξωκομματική οργάνωση» του ΚΚΕ που αναπλήρωνε «εις όλας τα αντεθνικάς εκδηλώσεις την διαλυθείσαν κομμουνιστικήν οργάνωσιν ΕΠΟΝ». Με άλλη απόφασή της η ίδια Επιτροπή υπέδειξε τον εκτοπισμό των μελών της ΕΔΝΕ «επί εν έτος», στον Αη Στράτη και στο Τρίκερι. Η ΕΔΝΕ στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Νεολαία της ΕΔΑ.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960

Η απόφαση της 8ης Ολομέλειας του 1958 για διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ επέδρασε αρνητικά στην κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, στη διαμόρφωση εφεδρειών για το ΚΚΕ. Οι καλύτερες στιγμές της νεολαίας της ΕΔΑ (και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στη συνέχεια) συνδέθηκαν με τη δράση των νέων κομμουνιστών στις γραμμές τους.

28 ΜΑΪΟΥ 1963

Μετά τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη (υπέκυψε στα τραύματά του στις 27 Μαΐου), ιδρύθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Νέων (ΔΚΝ) «Γρηγόρης Λαμπράκης».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1964

Αποφασίζεται η ενοποίηση της Ν. ΕΔΑ και της ΔΚΝ «Γρηγόρης Λαμπράκης» για τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» (ΔΝΛ).

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1965

Επικυρώνεται και τυπικά η ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη με τη σύγκληση του 1ου Συνεδρίου της. Παρά τους σημαντικούς μαζικούς αγώνες που ανέπτυξε η νεολαία εκείνα τα χρόνια, η έλλειψη κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας δυσκόλεψε τη βαθύτερη ριζοσπαστικοποίηση αυτών των αγώνων.

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1968

Αφίσα της παράνομης, τότε, ΚΝΕ το 1968, υπέρ των πολιτικών κρατουμένων του χουντικού καθεστώτος

Αφίσα της παράνομης, τότε, ΚΝΕ το 1968, υπέρ των πολιτικών κρατουμένων του χουντικού καθεστώτος

Στο φως των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας του Φεβρουαρίου του 1968, που οδήγησε στη ρήξη με την οπορτουνιστική ομάδα που αποχώρησε από το ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου (που επικυρώθηκε από την 13η Ολομέλεια της ΚΕ) ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1968 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή», Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφέρεται στη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ: «Ηταν η πρώτη φορά, μετά την αυτοδιάλυση (1943) της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) που το ΚΚΕ συγκροτούσε τη δική του νεολαιίστικη οργάνωση. Πρόκειται για απόφαση βαρύνουσας σημασίας, σταθμό για την ανανέωση του ΚΚΕ και για τη μεγαλύτερη μαχητικοποίηση του νεολαιίστικου κινήματος. Ολα αυτά τα χρόνια η ΚΝΕ δικαίωσε το ρόλο και την αποστολή της. Τροφοδότησε το ΚΚΕ με χιλιάδες μέλη και στελέχη. Παρά τους τρανταγμούς και τις διασπάσεις που μεσολάβησαν, η ΚΝΕ συνεχίζει το δρόμο της στο πλευρό του ΚΚΕ, αποτελεί ελπίδα του για το μέλλον».

Πηγή: ΚΟΜΕΠ