Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Από το «Προστάτες των λαών Αμερικάνοι» στο «God bless America» και η ξεφτίλα δεν έχει πάτο

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική».

Σα να μην άκουσε ποτέ ο κ. Τσίπρας τις φωνές των δυστυχισμένων, σαν να μην είδε δάκρυα ικεσίας, χέρια υψωμένα, σα να μην άκουσε φωνές της οργής, της κατάρας και του τρόμου. Της αγανάχτησης και της οργής λαών μηδέ του δικού μας εξαιρουμένου, για το ρόλο των ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα και την εκμετάλλευση χωρών και λαών.

Για να υλοποιηθεί η «ευκαιρία» δεν αρκούσε να ξεπλύνει μόνο το άγαλμα της ελευθερίας από το αίμα των λαών. Έπρεπε να αποκαταστήσει ακόμη και αυτόν τον Τραμπ, τον εκπρόσωπο του κακού («ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», Αλ. Τσίπρας): «η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»!

Εμείς του αφιερώνουμε το ποίημα του Καρυωτάκη «Στο Άγαλμα της Eλευθερίας που φωτίζει τον κόσμο» μια προφητεία για το ρόλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ανά τον κόσμο και το είδος της ελευθερίας που προσφέρει.

 

___________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook