Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Απ. Παπαγιαννόπουλος: Ανησυχούμε και για εμάς και για τους μαθητές μας – Η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα

Στην εκπομπή Ατέχνως της ΕΡΤopen μιλήσαμε με τον Αποστόλη Παπαγιαννόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν, Αττικής «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», για το πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία για να λιτουργήσουν από Δευτέρα με όρους ασφάλειας και προστασίας της ζωής αλλά και επιτέλεσης του παιδαγωγικού έργου.

Ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, περιέγραψε μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν ο,τι μπορούν, με ίδια μέσα, να προετοιμάσουν στοιχειωδώς τις σχολικές μονάδες.

Όπως είπε, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες, μιας και η τωρινή κυβέρνηση όπως και προηγούμενη, δε διορίζουν εκπαιδευτικούς και δεν προσλαμβάνουν τον απαιτούμενο αριθμό αναπληρωτών. Παράλληλα στα σχολεία δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ για την ασφαλή λειτουργία.

Στους Δήμους Μενιδίου – Αχαρνών, Διονυσίου και Ωρωπού που καλύπτει ο Σύλλογος Σωκράτης ,λείπουν περισσότεροι από 250 εκπαιδευτικοί. Θα χαθούν για μια ακόμη χρονιά χιλιάδεςεκπαιδευτικές ώρες.

Είναι διαχρονικές ο ευθύνες των κυβερνήσεων οι οποίες μπουκώνουν με χρήμα το κεφάλαιο όμως δεν δίνουν όσα χρειάζονται για την Υγεία και την Παιδεία. Όταν ζητούμε διορισμούς μας απαντούν ότι δεν αντέχει η οικονομία.

Η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες με ασφάλεια, δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα. Το μόνο που κατάφερε είναι να γαζώσει δύο μάσκες και «εξασφάλισε» από κάποιο χορηγό ένα παγουρίνο για τα παιδιά του δημοτικού. Τα οποία ακόμη και δεν έχουν φτάσει στα σχολεία.

Παρότι εμείς οι εκπαιδευτικοί, επισήμανε ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, από την προηγούμενοι χρονιά είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερους από 15 μαθητές ανά τάξη, δυστυχώς στοιβάζουν 25 παιδιά σε κάθε τάξη. Πώς θα διασφαλιστεί η υγιεινή και ασφάλεια;

Αυτή τη στιγμή στα 2/3 των σχολικών μονάδων δεν έχει μπει ούτε για μία ώρα καθαρίστρια, καθαρίζουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί. Και το χειρότερο, προσλαμβάνουν την τελευταία στιγμή καθαρίστριες με 3ωρες συμβάσεις και τις μοιράζουν σε 2 και 3 σχολικές μονάδες!!! Στο Μενίδι αυτό είναι καθεστώς. Καμία σχολική μονάδα δεν έχει καθαρίστριες όπως προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η οποία να πηγαίνει στις 8 το πρωί με το άνοιγμα του σχολείου και να φεύγει στις 4 με το ολοήμερο.

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία ανησυχούμε , όπως και οι γονείς για τους μαθητές μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με το χέρι στην τσέπη των εκπαιδευτικών και των γονιών. Ελάχιστα υλικά φτάνουν στα σχολεία και όχι αυτά που προβλέπονται, όπως χειροπετσέτες, γάντια μια χρήσης κλπ.

Ενα παράδειγμα ου δείχνει την ανετοιμότητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, είναι  δίχρονη προσχολική αγωγή, η οποία πλέον είναι υποχρεωτική. Για 300 παιδιά η σχολική χρονιά δε θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Τα παιδιά θα μεταφερθούν σε παιδικούς σταθμούς και όταν μετά από ένα, δύο μήνες ετοιμαστούν οι αίθουσες τότε θα γυρίσουν για να διδαχτούν στα προνήπια ό,τι πρέπει.

«Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μια παιδεία που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».

Τέλος, αναφέρθηκε στην τραγελαφική κατάσταση με τις συνεχείς και αντικρούμενες εγκυκλίους με τις οποίους αλλάζει συνεχώς το πρόγραμμα της ημέρας του αγιασμού.