Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Κατασχέθηκαν πάνω από 200 βιβλία ναζιστικής προπαγάνδας

Πάνω από 200 δημοσιεύσεις και εξώφυλλα βιβλίων ναζιστικού περιεχομένου κατασχέθηκαν χθες Τετάρτη σε παράνομο τυπογραφείο σε προάστιο του Μπουένος Άιρες και ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Μείναμε άναυδοι από την ποσότητα του υλικού. Είναι ιστορικό. Πρόκειται για αληθινό τυπογραφείο με σκοπό τη διασπορά και την πώληση συμβόλων, βιβλίων και προπαγάνδας των ναζί», τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Χουάν Κάρλος Ερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία προχώρησε στην επιχείρηση και την κατάσχεση σε κατοικία στο Σαν Ισίδρο, 25 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, έπειτα από έρευνα διάρκειας δύο ετών.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε το 2021 η Αντιπροσωπεία Ισραηλιτικών Ενώσεων Αργεντινής (Delegación de Asociaciones Israelitas Argentinas, DAIA) και έφθασε στη μονάδα έρευνας για την τρομοκρατία της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής (PFA).

Το υλικό που κατασχέθηκε πωλείτο μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και είχε «υψηλό» επίπεδο «κατανάλωσης» και διάδοσης, σύμφωνα με τον κ. Ερνάντες.

«Δεν αποκλείουμε να πρόκειται απλά για την κορυφή παγόβουνου. Προς το παρόν, κόψαμε τις γραμμές διανομής, όμως ο νόμος τιμωρεί επίσης αυτούς που καταναλώνουν» τέτοιο υλικό, πρόσθεσε.

Η επίδειξη ναζιστικών συμβόλων είναι παράνομη στην Αργεντινή.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής υπήρξε καταφύγιο για ναζιστές εγκληματίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως υποδέχθηκε επίσης πολλούς Εβραίους που έφυγαν να σωθούν από τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Το 2019, συνολικά 83 ναζιστικά αντικείμενα, που κατασχέθηκαν από την αστυνομία του Μπουένος Άιρες δυο χρόνια νωρίτερα, παραδόθηκαν στο μουσείο του Ολοκαυτώματος της Αργεντινής.