Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Με υποτίμηση κατά 50% του νομίσματος ξεκινά η «θεραπεία – σοκ»

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε την εξουσία προχθές Κυριακή, ανακοίνωσε μεγάλη υποτίμηση, κατά 50% και πλέον, του πέσο, του εθνικού νομίσματος, που διαμορφώνεται στα 880:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (από 391).

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο από το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων σκληρής λιτότητας, που ο ίδιος ο Μιλέι τα έχει χαρακτηρίσει ως «θεραπεία – σοκ», που θα φέρει νέα δεινά στον λαό της Αργεντινής, στο όνομα της «σταθεροποίησης» της οικονομίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, ανακοίνωσε επίσης το πετσόκομμα των κρατικών επιδοτήσεων στις τιμές της ενέργειας και των δημοσίων συγκοινωνιών, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα ακρίβειας, που θα εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Αργεντινή. Το 40% των Αργεντινών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Καπούτο ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα προγράμματα που δίνουν ψίχουλα στον λαό και εξήγγειλε νέο μέτρο με την έκδοσή «καρτών σίτισης», αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα θα χειροτερεύσουν την κατάσταση για τον λαό. Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι το κράτος δεν θα οργανώνει πλέον διαγωνισμούς για δημόσια έργα και θα ακυρώσει συμβάσεις για όσα «δεν έχουν αρχίσει ήδη». Τα δημόσια έργα θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα, «καθώς το κράτος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τη χρηματοδότηση» για αυτά, δήλωσε.

Πηγή: 902.gr