Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε στάση πληρωμών

Την διαπίστωση ότι η Αργεντινή βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών», επιβεβαίωσε χθες Κυριακή ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Αλμπέρτο Φερνάντες, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο περονιστής πολιτικός διαχειριστής, απέδωσε την εξέλιξη στην «καμμένη γη» που ανέλαβε από τον προηγούμενο νεοφιλελεύθερο πρόεδρο Μ. Μάκρι και ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως το 2001 λέγοντας: «τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».

Έτσι η νέα κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου σε δολάρια, αξιογράφων αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s (S&P) αντέδρασαν υποβαθμίζοντας τη χώρα στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (RD και SD, αντίστοιχα). Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος-οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).

Το Σάββατο το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης· προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, των επιδομάτων για τους μη προνομιούχους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.

Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σε 330 δισ. δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)