Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αργεντινός Νομπελίστας Ειρήνης: Τζο (Μπάιντεν) η Κούβα δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στην θέληση των ΗΠΑ ότι μέσα και να χρησιμοποιήσεις

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Ο Adolfo Pérez Esquivel αντιστασιακός αγωνιστής ενάντια στην στρατιωτική χούντα της Αργεντινής την δεκαετία του 70 και βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης το 1980 για τον αγώνα του έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 19 Ιουλίου όπου απαιτεί την κατάργηση του δολοφονικού εμπάργκο για τον λαό της Κούβας. Παραθέτουμε τμήματα της επιστολής όπως αναδημοσιεύεται από τον Σουηδοκουβανικό Σύνδεσμο. 

-Από σένα εξαρτάται, σαν αρχηγό μιας ηγετικής δύναμης στον κόσμο, να οικοδομήσεις την ειρήνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επικράτηση του καλού, και το δικαίωμα των λαών για εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα, γράφει ο Νομπελίστας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.  

Παρακάτω παραθέτει μια ρήση του κατα Ματθαίον ευαγγέλιο για να θυμίσει τις επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα για ανύπαρκτες αφορμές.

“Και γιατί βλέπεις την αγκίδα που είναι μέσα στο μάτι του αδελφού σου, ενώ το δοκάρι μέσα στο δικό σου μάτι δεν παρατηρείς;” 

-Είναι ανησυχητικό να μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα και να απειλείς την Βολιβία και την Αργεντινή, να μπλοκάρεις την Βενεζουέλα, να υποστηρίζεις πραξικοπήματα στην ήπειρό μας και το δικό σου υπουργείο Εξωτερικών να αναγνωρίζει την ανάμιξή του στον φόνο του προέδρου της Αϊτής. 

Έχεις σκεφτεί σαν πρόεδρος πού οδηγεί αυτή η πολιτική της χώρας σου; ρωτάει ο Esquivel.

-Η Κούβα δεν αποτελεί καμία απειλή για κάποια χώρα, αντίθετα είναι παράδειγμα για την αλληλεγγύη της με την ταξιαρχία Henry Reeve και το πρόγραμμα “Operation Mirakel” που έχει εγχειρίσει εκατομμύρια Λατινοαμερικάνους με καταρράκτη και με την μόνιμη βοήθειά της στους λαούς του κόσμου που χρειάζονται βοήθεια για ανάπτυξη και για μια αξιοπρεπή ζωή.

-Τζο το ξέρεις πως η Κούβα δεν πρόκειται να υποκύψει στην θέληση των ΗΠΑ ανεξάρτητα από την επιθετικότητα ή την προσπάθεια για κοινωνική αποσταθεροποίηση, ανεξάρτητα του πόσο θα χρησιμοποιήσεις τα μονοπώλια του Τύπου και τα κοινωνικά δίκτυα. 

-Είναι ένας λαός με αξιοπρέπεια και το έχουν δείξει με περίσσιο θάρρος μετά τον θρίαμβο της επανάστασης. 

-Η συνέχιση του εμπάργκο στην Κούβα αλλά και σε άλλες χώρες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας λόγω της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και των λαών.

-Η Κούβα, ισχυρίζεσαι, πως είναι ένα “αποτυχημένο κράτος”, αποκρύπτεις όμως πως η Κούβα αντιμετωπίζει επί 60 χρόνια το άδικο  εμπάργκο και ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν αποτύχει να το διαχειριστούν και να το αλλάξουν.

-Σταμάτα την καταπιεστική πολιτική της χώρας σου και άνοιξε νέους δρόμους ενότητας και αλληλεγγύης προς όφελος της ανθρωπότητας.  

-Πολλοί από μας ελπίζουν πως ο λαός των ΗΠΑ και του κόσμου θα απαιτήσει την άρση του εμπάργκο. Η δημοκρατία δεν χαρίζεται, κατακτιέται με την θέληση του λαού και την συμμετοχή του σαν πρωταγωνιστής και οικοδόμος της ζωής του και της ιστορίας του.

Adolfo Pérez Esquivel, Buenos Aires, 19 Ιουλίου 2021.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;