Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Ένα βήμα πριν την στρατιωτική σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σημειώνεται τις τελευταίες ώρες, με φονικές συγκρούσεις στην περιοχή, καθώς και κήρυξη γενικής επιστράτευσης και στρατιωτικού νόμου στην Αρμενία.

Την πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε η τουρκική προεδρία, ενώ σε άμεση κατάπαυση του πυρός κάλεσε από την πλευρά της η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ με 150.000 Αρμένιους, βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, ενώ η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αποτελεί κομμάτι των ευρύτερων σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή του Καυκάσου.

Σήμερα Κυριακή, μετά τις συγκρούσεις του περασμένου Ιούλη με τουλάχιστον 16 νεκρούς, ξέσπασαν νέες σφοδρές μάχες στην περιοχή, ανάμεσα στο στρατό της Αρμενίας και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο – Καραμπάχ από τη μία και το στρατό του Αζερμπαϊτζάν από την άλλη. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των αμάχων, κατηγορώντας η μία την άλλη για την έναρξη των εχθροπραξιών.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους, κατήγγειλε επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε μη στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ άλλων στην περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, ενώ ανέφερε ότι σε απαντήσεις του αρμενικού στρατού καταστράφηκαν αζερινά ελικόπτερα, άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εξαπέλυσε «αντεπίθεση» έπειτα από επίθεση των αυτονομιστών και έκανε λόγο για κατάρριψη ενός μόνο αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε σε τηλεοπτική ομιλία του τη νίκη στις μάχες, αναφέροντας ότι «ο αζερινός στρατός μάχεται σήμερα στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό».

«Καταδικάζουμε αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν» αναφέρει σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, διαβεβαιώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».