Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αρνείται η κυβέρνηση την ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας παρά την παραδοχή πως η πίεση αυξάνεται

Για «άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων», στο χειμωνιάτικο καιρό και τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αλλά και τη «χαλάρωση» μερίδας ανθρώπων αποδίδεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Ανέφερε πως στην Αττική, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλες τις γειτονιές κάτι που φαίνεται από τα 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15νθήμερο ενώ αυξητική τάση παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη Θεσσαλονίκη να έχει σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα και πανελλαδικά αυτά να φτάνουν τα 16.500. Όσο για τις μεταλλάξεις είπε πως το 60-70% των νέων κρουσμάτων ανήκουν στο βρετανικό στέλεχος και πως στην Αττική και το Ηράκλειο αγγίζουν το 90%.

Σε ότι αφορά το Σύστημα Υγείας, τόσο η ίδια όσο και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκαν πως πιέζεται και πως αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπουμε την κόπωση των υγειονομικών» είπε η Β. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «πρέπει να τους σκεφτούμε, να τους στηρίξουμε με τη συμπεριφορά μας». Την ίδια στιγμή που η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική φτάνει το 87% και η πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ο Β. Κοντοζαμάνης εξακολούθησε να μιλά για «εποικοδομητική συνεργασία» με τις ιδιωτικές κλινικές και πως «θα συνεισφέρει ο καθένας από τη μεριά του».

Επιπλέον ο Β. Κοντοζαμάνης απάντησε σχετικά με την παραίτησή που υπέβαλε από το «Αγία Όλγα» ο διευθυντής του παθολογικού τομέα του Νοσοκομείου, Ι. Ιωαννίδης.

Τονίζεται ότι ο Ι. Ιωαννίδης, εκφράζοντας εντονότατα την αντίδρασή του για τις συνθήκες που επικρατούν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «μάθαμε ότι στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου β (…) στην πρωινή εφημερία (της Πέμπτης) θα είμασταν σε όλη την Αθήνα το μόνο νοσοκομείο για περιστατικά παθολογικά και Covid!!!!!! Αυτό δεν αποτελεί ακριβώς επίτευγμα σχεδιασμού αλλά πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών. Ώρα 21.00 βραδινή: Έχουν γίνει ήδη >25 εισαγωγές, περιμένουν ακόμα για εξέταση ασθενείς έξω από τα ιατρεία, οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός της κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, το νοσοκομείο γεμάτο παθολογικά περιστατικά, >70 ασθενείς συνολικά και βεβαίως η ομάδα συντονισμού αυτής της περίφημης κατάστασης ζήτησε εξιτήρια!!! μέχρι τις 11 το πρωί». Αυτές τις καταγγελίες, ο υφυπουργός Υγείας τις απέδωσε σε «υπερβολές», ισχυριζόμενος ό,τι έχουν ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφημερεύει το νοσοκομείο με ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 6 αύριο το πρωί η Φωκίδα και ο Δήμος Ανωγείων εντάσσονται στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή «βαθύ κόκκινο» ενώ συνέστησε προσοχή σε Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας, Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης καθώς «η κατάσταση είναι στο όριο». Παράλληλα είπε πως όσοι θέλουν να μεταβούν σε ΚΤΕΟ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό «2» και να έχουν αποδεικτικό του ραντεβού τους καθώς επίσης και πως μπορούν να γίνονται γάμοι (πολιτικοί ή θρησκευτικοί) με μέχρι 9 άτομα.

Πηγή: 902.gr

Σκέψεις γυναικών, της Μαρίας Παπαϊωαννίδου