Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Περίπου 12.600 καμένα στρέμματα στην Ανατολική Αττική

Το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζει τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό Μάτι, χρησιμοποιώντας συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης, προκειμένου να παρέχει πολύ λεπτομερείς χάρτες αποτίμησης της ζημιάς σε επίπεδο ακόμη και μεμονωμένης ιδιοκτησίας.

Το ΕΑΑ παράλληλα δημοσίευσε έναν επικαιροποιημένο χάρτη με λεπτομερή εκτίμηση των ζημιών στην Ανατολική Αττική, κάνοντας χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η εκτιμώμενη έκταση των καμένων είναι της τάξης των 1.260 εκταρίων (12.600 στρεμμάτων). Η εκτίμηση αυτή έγινε κατόπιν επεξεργασίας της δορυφορικής εικόνας Worldview-3 πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (30 εκ.), η οποία ελήφθη τρεις ημέρες μετά το γεγονός.

xartis

Υπενθυμίζουμε η φονική πυρκαγιά πριν σβήσει στη θάλασσα κόστισε 88 (τουλάχιστον) ανθρώπινες ζωές (οι 6 ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα στην προσπάθειά τους να σωθούν), 7 μέρες μετά υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι, συνολικά περισσότεροι από 200 τραυματίες, ενώ περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και τις ακτές περισσότερα από 700 άνθρωποι από σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιώτες. Η φωτιά έκαψε 2.488 σπίτια και 380 αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση, αφού χρειάστηκε πάνω από τέσσερις ώρες για να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής, την απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στα σκοτεινά σχέδια εμπρηστών και στους ίδιους τους κατοίκους.