Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αστυνομική βία στην πλατεία Βικτωρίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ)

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Βικτωρίας, όπου οικογένειες προσφύγων έχουν βρει προσωρινή «στέγη», με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το σημείο.

Οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, αφού έλαβαν άσυλο, ενώ κάποιοι άλλοι πρόκειται για οικογένειες οι οποίες βρέθηκαν στον δρόμο στο πλαίσιο των εξώσεων λόγω της λήξης προγραμμάτων στέγασης και των διατάξεων που πέρασε η κυβέρνηση.

Η πλατεία Βικτωρίας θεωρείται «σημείο συνάντησης» μεταξύ των προσφύγων, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν όλο και περισσότεροι καθημερινά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου στα μεσάνυχτα του Σαββάτου δυνάμεις ΜΑΤ βρέθηκαν αιφνιδιαστικά στην πλατεία Βικτωρίας απειλώντας να μεταφέρουν τους συγκεντρωμένους στην Αμυγδαλέζα με πρόσχημα, φυσικά, την δική τους ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες αρνήθηκαν, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς τους συγκεντρωμένους και άρχισαν να τραβάνε κόσμο βίαια προς τις κλούβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά πήραν ανήλικα παιδιά και τα μετέφεραν στα οχήματα, ώστε να αναγκαστούν οι μητέρες τους να ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης φέρεται να πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές αλληλέγγυων ενώ προσήχθησαν και όσοι επιχείρησαν να καταγράψουν το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σελίδα «Not Leaving My Home» που ανέβασε βίντεο από τα γεγονότα στην πλατεία Βικτωρίας, καταγγέλλει μάλιστα ότι οι άντρες των ΜΑΤ χτύπησαν και μια έγκυο γυναίκα, ενώ στα βίντεο φαίνονται άντρες της αστυνομίας να έχουν «πιαστεί» στα χέρια με τους πρόσφυγες, ενώ ακούγονται γυναίκες και παιδιά να φωνάζουν τρομοκρατημένοι.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προσήγαγαν 22 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Κυψέλης (σ.σ. το ένα σοβαρά τραυματισμένο), ενώ οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παρά τα βίντεο που έχουν καταγράψει τις άγριες σκηνές, η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι οι αλληλέγγυοι επιτέθηκαν σε δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση στην πλατεία Βικτωρίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή Σκαραμαγκά.

Σχόλιο του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας