Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στις αποθήκες ψυχών και στο δρόμο…

Στη χώρα μας βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 4.779 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά δηλαδή που δεν έχουν κάποιο γονέα ή κηδεμόνα μαζί τους, το 93,8% των οποίων είναι αγόρια και το 6,2% κορίτσια, τα περισσότερα στην εφηβεία εφόσον μόνο το 7,15% υπολογίζεται ότι είναι κάτω των 14 ετών.

Από αυτούς λίγο περισσότεροι από 1.200 εκτιμάται ότι διαμένουν σε ασφαλείς δομές. Περίπου 1.178 προσφυγόπουλα αγνοούνται. Δεν μπορούν να εντοπιστούν, με τις αρχές να εικάζουν είτε ότι μετακινούνται διαρκώς είτε ότι βρίσκονται στο δρόμο, με αποτέλεσμα φυσικά να κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου,, πάνω από 3.000 παιδιά διαμένουν σε δύσκολες συνθήκες μαζί με άγνωστους σε αυτά ενήλικες στις γνωστές αποθήκες ψυχών ή αλλιώς προσωρινές δομές φιλοξενίας. Εκεί όπου οι πρόσφυγες στοιβάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Συνολικά 238 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τις 30/9 βρίσκονται σε «προστατευτική φύλαξη», δηλαδή σε ένα κελί που είναι εντελώς ακατάλληλο για κράτηση περισσότερο από μερικές ώρες, σε χώρο όπου κρατούνται ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων ποινικά κρατουμένων, χωρίς προαυλισμό, φυσικό φως και καθαρό αέρα. Κατά την κράτησή τους δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και καλή υγιεινή, σε υπαίθριες ή εσωτερικές δραστηριότητες ούτε πρόσβαση στον έξω κόσμο…

Παιδιά που γλίτωσαν από τις βόμβες, παιδιά που ήταν τυχερά και δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο, ζουν την κόλαση στις αποθήκες ψυχών και στο δρόμο… Τις πταίει;