Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Ατέλειωτος κατάλογος δολοφονημένων από κράτος και παρακράτος στην Κολομβία

Με το έμπα του νέου χρόνου 27 οι νεκροί  στην Arauca της Κολομβίας “χωρίς μάχη” –«κανονική εκτέλεση από κοντινή απόσταση» γράφει η είδηση –οι επτά μένει να ταυτοποιηθούν, αναφέρει η elpais

Τα λείψανα βρίσκονται στο κεντρικό νεκροτομείο (Medicina Legal) και γίνονται στα πλαίσια του δυνατού οι έλεγχοι.

Η Εισαγγελία της Κολομβίας ανέφερε αυτήν την Τετάρτη ότι ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας Arauca (σσ. τμήμα της Ανατολικής Κολομβίας που συνορεύει με τη Βενεζουέλα) αυξήθηκε «μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων που σημειώθηκαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο γενικός εισαγγελέας, Francisco Barbosa, διευκρίνισε ότι τα πτώματα βρέθηκαν στους δήμους Fortul, Saravena και Arauquita (Arauca) και σε αυτόν της Cubará (Boyacá).

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, μεταξύ αυτών που ταυτοποιήθηκαν υπάρχουν δύο γυναίκες, δύο ανήλικες και τέσσερις συνδέονται με έρευνες ως φερόμενα μέληαντιφρονούντων” από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού της Κολομβίας (FARC-EP).

Ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα θύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 600 στρατιώτες έφτασαν επιτόπου με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια στα κατοικημένα κέντρα Puerto Nariño, La Esmeralda, Aguachica, La Paz και El Botalón.

Οι αγροτικές κοινότητες του τμήματος και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η στρατιωτικοποίηση του τμήματος, με εντολή του Προέδρου Iván Duque, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της βίας.

Πρόσθεσαν ότι αυτό έχει τη γένεσή του στην ιστορική εγκατάλειψη αγροτικών περιοχών από το κολομβιανό κράτος, στην έλλειψη αναπτυξιακών σχεδίων και κοινωνικών επενδύσεων και στην παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Juan Manuel Santos (Χουάν Μανουέλ Σάντος) και οι FARC-EP, τον Νοέμβριο του 2016.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο