Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αυθεντικό το «ημερολόγιο του Τζακ του Αντεροβγάλτη»

Πριν από 25 χρόνια, κάτω από το ξύλινο πάτωμα ενός δωματίου κάποιου βικτωριανού σπιτιού στο ανατολικό Λονδίνο, που στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν το υπνοδωμάτιο ενός επιχειρηματία με καταγωγή από το Λίβερπουλ, βρέθηκε ένα ημερολόγιο.

Στο δωμάτιο ζούσε ο έμπορος βαμβακιού Τζέιμς Μέιμπρικ, που φέρεται να ήταν ο ιδιοκτήτης και συγγραφέας του ημερολογίου. Σε αυτό υπήρχε η εξής φράση: «Παραθέτω το όνομα με το οποίο όλοι με γνωρίζουν, ώστε να πεις ιστορία τι μπορεί να κάνει ο έρωτας σε έναν ευγενή – Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Η αυθεντικότητα των συνθηκών εντοπισμού του ημερολογίου και το περιεχόμενό του έχει αμφισβητηθεί έντονα έκτοτε. Ωστόσο, ο ερευνητής Ρόμπερτ Σμιθ έρχεται τώρα με το νέο του βιβλίο «25 Χρόνια του Ημερολογίου του Τζακ του Αντεροβγάλτη: Τα Αληθινά Στοιχεία» να διαβεβαιώσει ότι το ημερολόγιο είναι αυθεντικό και πως ο Τζέιμς Μέιμπρικ πρέπει να θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες τουλάχιστον πέντε γυναικών στο Whitechapel του ανατολικού Λονδίνου το 1888 που είχαν σκορπίσει τον τρόμο στη βρετανική μεγαλούπολη και δημιούργησαν ένα μύθο γύρω από τον δράστη.

Παρόλα αυτά, οι μελέτες άλλων ιστορικών υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο τον αδερφό του Τζέιμς Μέιμπρικ, Μάικλ, ο οποίος επίσης ζούσε στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Η θεωρία αυτή αναφέρει πως οι αδερφοί Μέιμπρικ ήταν μασόνοι και είχαν την προστασία της Στοάς.

Οι θεωρίες για την ταυτότητα του δράστη είναι πολλές. Μεταξύ άλλων ως Τζακ Αντεροβγάλτης έχουν υποδειχθεί ένας πλανόδιος πωλητής κρέατος, ο Τσαρλς Άλεν Λέτσμερ, ο οποίος περνούσε από τα σημεία των δολοφονιών, ο βασιλικός γιατρός σερ Γουίλιαμ Γκαλ, ο χειρουργός της βασίλισσας Βικτωρίας σερ Τζον Γουίλιαμς που είχε ιατρείο στην περιοχή, ο εγγονός της βασίλισσας Άλμπερτ Βίκτορ, ένας ψυχικά διαταραγμένος πολίτης ονόματι Άαρον Κοσμίνκσι που κλείστηκε στη συνέχεια σε άσυλο, ένας δικηγόρος που αυτοκτόνησε στον Τάμεση λίγες εβδομάδες μετά από την τελευταία δολοφονία, ο Τζορτζ Τσάπμαν που δηλητηρίασε τρεις συζύγους του πριν απαγχονιστεί το 1903, ο γιατρός Δρ Τόμας Νιλ Κριμ που καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε για τη δηλητηρίαση τριών ιερόδουλων, ακόμα και ο πατέρας του σερ Γουίνστον Τσώρτσιλ, λόρδος Ράντολφ Τσώρτσιλ.

Θύματα του Τζακ Αντεροβγάλτη ήταν οι Μαίρη Αν Νίκολς, η Άννι Τσάπμαν, η Ελίζαμπεθ Στράιντ, η Κάθριν Έντοους και η Μαίρη Τζέιν Κέλι.