Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παγκοσμίως- Οι ΗΠΑ στην κορυφή της «μαύρης» λίστας

Τα κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 στις ΗΠΑ ξεπέ­ρα­σαν χθες Παρα­σκευή τα 13 εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς. Οι μολύν­σεις από τον νέο κορο­νο­ϊό είχαν φθά­σει τις 13.047.202, ενώ οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 ανέρ­χο­νταν σε 264.624, στις 16:26 (23:26 ώρα Ελλά­δας) χθες, σύμ­φω­να με τη σχο­λή ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης. Η πολι­τεία Τέξας έχει κατα­γρά­ψει τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα, 1.206.248, ακο­λου­θού­με­νη από την Καλι­φόρ­νια (1.179.857 μολύν­σεις), τη Φλό­ρι­ντα (979.020 περι­πτώ­σεις), το Ιλι­νόι (705.063) και τη Νέα Υόρ­κη (628.375), αρχι­κά επί­κε­ντρο της πανδημίας.

Στις πολι­τεί­ες με πάνω από 350.000 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα συγκα­τα­λέ­γο­νται η Τζόρ­τζια, το Οχάιο, το Ουι­σκόν­σιν, το Μίσι­γκαν, το Τενε­σί και η Βόρεια Καρο­λί­να, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του πανε­πι­στη­μί­ου. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υπο­στεί μακράν το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως σε από­λυ­τους αριθ­μούς. Κατα­γρά­φει το 21% των μολύν­σε­ων στον πλα­νή­τη. Τα 10 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα ξεπε­ρά­στη­καν την 9η Νοεμ­βρί­ου. Αυξά­νο­νται κατά ένα εκα­τομ­μύ­ριο ανά έξι ημέ­ρες κατά μέσον όρο έκτο­τε. Τη Πέμ­πτη, κατα­γρά­φη­καν πάνω από 100.000 μολύν­σεις για 25η συνα­πτή ημέρα.

Γερμανία

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2 στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 21.695 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, φθά­νο­ντας τα 1.028.089, δεί­χνουν σήμε­ρα Σάβ­βα­το τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ για τις λοι­μώ­δεις νόσους.

Το ίδιο διά­στη­μα, άλλοι 379 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα να φθά­νει ως αυτό το στά­διο τους 15.965 νεκρούς, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Το όριο του ενός εκα­τομ­μυ­ρί­ου μολύν­σε­ων από τον ιό ανα­κοι­νώ­θη­κε πως ξεπε­ρά­στη­κε χθες Παρασκευή.

Μεξικό

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες επι­βε­βαιώ­θη­καν 12.081 νέα κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, ενώ το ίδιο διά­στη­μα ακό­μη 645 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα των 128,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ανέρ­χε­ται ως αυτό το στά­διο σε 104.873 νεκρούς επί συνό­λου 1.090.675 μολύν­σε­ων, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουργείου.

Αυτός είναι ο τέταρ­τος βαρύ­τε­ρος απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας παγκοσμίως.

Μεξι­κα­νοί υγειο­νο­μι­κοί αξιω­μα­τού­χοι έχουν τονί­σει πως οι αριθ­μοί τόσο των θανά­των, όσο και των κρου­σμά­των πιθα­νόν είναι πολύ υψη­λό­τε­ροι στην πραγματικότητα.

Ινδία

Το ομο­σπον­δια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ινδί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες επι­βε­βαιώ­θη­καν 41.322 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, ενώ το ίδιο διά­στη­μα 485 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη δεύ­τε­ρη πολυ­πλη­θέ­στε­ρη χώρα του κόσμου έχει φθά­σει ως αυτό το στά­διο τους 136.200 νεκρούς επί συνό­λου 9.351.109 μολύνσεων.

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, τα λεγό­με­να ενερ­γά κρού­σμα­τα είναι 454.940. Στον αντί­πο­δα, 8.759.969 άνθρω­ποι έχει κρι­θεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Ο ομο­σπον­δια­κός υπουρ­γός Υγεί­ας Σατ­γέ­ντρα Τζέιν ανα­κοί­νω­σε προ­χθές Πέμ­πτη ότι τα σχο­λεία στην πρω­τεύ­ου­σα Νέο Δελ­χί — όπου το τελευ­ταίο διά­στη­μα κατα­γρά­φε­ται έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας — θα παρα­μεί­νουν κλει­στά ωσό­του να είναι ευρέ­ως δια­θέ­σι­μο εμβό­λιο, ώστε να προ­στα­τευ­τεί η υγεία των μαθη­τών και των οικο­γε­νειών τους.

Νότια Κορέα

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Νότιας Κορέ­ας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι ως τα μεσά­νυ­χτα χθες Παρα­σκευή κατέ­γρα­ψαν 504 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, ενώ το ίδιο διά­στη­μα, ακό­μη 6 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα της Ασί­ας έχει φθά­σει ως αυτό το στά­διο τους 522 νεκρούς επί συνό­λου 33.375 μολύν­σε­ων. Ο δεί­κτης θνη­τό­τη­τας δια­μορ­φώ­νε­ται στο 1,56%.

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των ξεπέ­ρα­σε τα πεντα­κό­σια για τρί­τη συνα­πτή ημέ­ρα και παρέ­μει­νε τρι­ψή­φιος για 21η συνα­πτή ημέ­ρα. Οι αρχές απο­δί­δουν την έξαρ­ση, που απο­κα­λούν το «τρί­το κύμα», σε μικρές εστί­ες στη πρω­τεύ­ου­σα Σεούλ (176 μολύν­σεις χθες), στην επαρ­χία Κιόν­γκι, που την περι­βάλ­λει (122 περι­πτώ­σεις), καθώς και στον εντο­πι­σμό ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί στο εξω­τε­ρι­κό και η διά­γνω­ση γίνε­ται αφού αφι­χθούν στη χώρα (18 κρούσματα).

Οι εστί­ες συν­δέ­ο­νται με συγκε­ντρώ­σεις οικο­γε­νειών και φίλων, με εργα­σια­κούς χώρους, δημό­σια λου­τρά, ιδιω­τι­κά εκπαι­δευ­τή­ρια και χώρους λατρείας.

Αργεντινή

Ο πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή τη χαλά­ρω­ση των μέτρων που είχαν επι­βλη­θεί τον Μάρ­τιο για να επι­βρα­δυν­θεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, μετά τη μεί­ω­ση των κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2 τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

Ο αρχη­γός του κρά­τους διευ­κρί­νι­σε ότι μόνο δύο πόλεις θα παρα­μεί­νουν» σε καρα­ντί­να, η Μπα­ρι­λό­τσε (Ρίο Νέγρο) και Που­έρ­το Δεσε­ά­δο (Σάντα Κρους), στον νότο.

Μέρος των περιο­ρι­σμών, όπως η υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας, η απα­γό­ρευ­ση των θεα­μά­των και των συνα­θροί­σε­ων άνω των δέκα προ­σώ­πων σε κλει­στούς χώρους θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ ως την 20ή Δεκεμ­βρί­ου, διευ­κρί­νι­σε. Τα δημό­σια μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς θα συνε­χί­σουν να μετα­φέ­ρουν λιγό­τε­ρους επιβάτες.

«Η παν­δη­μία απέ­χει πολύ από το να έχει εξα­λει­φθεί, δεν την έχου­με ξεπε­ρά­σει», προει­δο­ποί­η­σε ο Φερ­νά­ντες. «Υπάρ­χει μεγά­λη πιθα­νό­τη­τα η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Αργε­ντι­νή να αντι­με­τω­πί­σουν νέο κύμα το φθι­νό­πω­ρο» του νότιου ημι­σφαι­ρί­ου, εξήγησε.

Χθες Παρα­σκευή, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αργε­ντι­νής κατέ­γρα­ψε 7.846 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 και 275 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα έχει φθά­σει τους 38.216 νεκρούς επί συνό­λου 1.407.264 επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα δεδομένα.

«Βρι­σκό­μα­στε σε συνο­μι­λί­ες με την Pfizer, την AstraZeneca και το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης» για την αγο­ρά των υπο­ψη­φί­ων εμβο­λί­ων τους, που θα είναι «δια­θέ­σι­μα στην Αργε­ντι­νή τον Μάρ­τιο», είπε ακό­μη ο πρόεδρος.

«Και συνερ­γα­ζό­μα­στε με τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία, ώστε να προ­σπα­θή­σου­με να έχου­με το εμβό­λιο Sputnik V τον Ιανουά­ριο και τον Φεβρουά­ριο, θα μπο­ρού­σα­με να εμβο­λιά­σου­με περί­που 10 εκα­τομ­μύ­ρια Αργε­ντι­νούς», συμπλήρωσε.

Ο Φερ­νά­ντες εκτί­μη­σε ότι εάν κατα­βλη­θούν «μεγά­λες προ­σπά­θειες, η Αργε­ντι­νή θα μπο­ρέ­σει να εμβο­λιά­ζει από 4,5 ως 5 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους τον μήνα».

Ο συνο­λι­κός πλη­θυ­σμός της χώρας είναι 44,5 εκατομμύρια.

Τα εμβό­λια θα χορη­γού­νται «δωρε­άν» σε όλους τους πολί­τες, ενώ ο εμβο­λια­σμός δεν θα είναι «υπο­χρε­ω­τι­κός», συμπλή­ρω­σε ο πρόεδρος.

Χιλή

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χιλής ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες 43 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19, ενώ το ίδιο διά­στη­μα επι­βε­βαιώ­θη­καν 1.570 νέα κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής ανέρ­χε­ται ως αυτό το στά­διο σε 15.278 νεκρούς επί συνό­λου 547.223 μολύνσεων.

Προ­χθές Πέμ­πτη ανα­κοι­νώ­θη­κε ο βαρύ­τε­ρος ημε­ρή­σιος αριθ­μός θυμά­των των τελευ­ταί­ων δύο μηνών (97 θάνατοι).

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, τα επι­λε­γό­με­να ενερ­γά κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 9.379, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 693 ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ).

Η Χιλή συνε­χί­ζει να βρί­σκε­ται επί­ση­μα σε κατά­στα­ση «κατα­στρο­φής», ενώ παρα­μέ­νει σε ισχύ απα­γό­ρευ­ση της νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας. Ωστό­σο, αρκε­τές πόλεις έχουν χαλα­ρώ­σει σε μεγά­λο βαθ­μό τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, ενώ αντί­θε­τα άλλες, ειδι­κά στον νότο, επι­βάλ­λουν ακό­μη αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα εξαι­τί­ας της επι­τά­χυν­σης της εξά­πλω­σης του ιού.

Στις αρχές της εβδο­μά­δας, η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα ανα­κοί­νω­νε το άνοιγ­μα των συνό­ρων της χώρας, προ­κει­μέ­νου να δοθεί ώθη­ση στον τομέα του τουρισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο