Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αυστραλία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του

Εκατό χρόνια ζωής και δράσης, για τα δίκαια της εργατικής τάξης και του λαού, συμπλήρωσε στις 30 Οκτώβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας.

Οι κομμουνιστές της μακρυνής χώρας γιόρτασαν τα 100χρονα του κόμματος με εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις (Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Πέρθ, Μπρίσμπειν) αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζητήθηκαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος της Αυστραλίας.

«Από το 1920 μέχρι σήμερα, γενιές κομμουνιστών έχουν παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, την ειρήνη, τις περιουσίες των Αβορίγινων, τα δικαιώματα των γυναικών και των μεταναστών, την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα πολλά», σημειώνει μεταξύ άλλων σε κείμενο του ο πρόεδρος του κόμματος Βίνι Μολίνα και προσθέτει: «Έχουν αντιμετωπίσει βία, φυλακίσεις, διακρίσεις, ψεύδη και συκοφαντίες, αλλά έχουν διατηρήσει την άσβεστη φλόγα της προσήλωσης στον αγώνα για την τάξη τους και την οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού μέλλοντος».

Το ΚΚ Αυστραλίας ιδρύθηκε στις 30 Οκτώβρη του 1920 στο Εργατικό Κέντρο του Σίδνεϊ, ως αποτέλεσμα της ανάγκης για οργανωμένη δράση των εργαζόμενων απέναντι στις συνθήκες αυξανόμενης εκμετάλλευσης, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κοσμοιστορικές εξελίξεις στη Ρωσία, με το θρίαμβο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917.

Δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ, απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων του ΚΚ Αυστραλίας.

Μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μετανάστες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στην χώρα σας συμβάλλοντας στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, την ταξική πάλη και την ιστορική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στην Αυστραλία, αποτελούν έναν επιπλέον συνδετικό κρίκο για την αναγκαία ανταλλαγή εμπειριών και συμπερασμάτων για την ιστορική πορεία των Κομμάτων μας».

Πηγή: idcommunism.com