Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστραλία Φωτιές: Μισό δισεκατομμύριο ζώα βρήκαν μαρτυρικό θάνατο (ΦΩΤΟ)

Σχε­δόν 480 εκα­τομ­μύ­ρια θηλα­στι­κά, που­λιά και ερπε­τά έχουν χαθεί από την ενί­σχυ­ση των πυρ­κα­γιών, ενώ οι πυρ­κα­γιές στην Αυστρα­λία που κατα­καί­ουν δάση στη χώρα έχουν κατα­κά­ψει περισ­σό­τε­ρα από 40 εκα­τομ­μύ­ρια τ.μ. γης και νέες εστί­ες δημιουρ­γού­νται σχε­δόν καθη­με­ρι­νά εξαι­τί­ας του καύ­σω­να και των ισχυ­ρών ανέ­μων. Ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός ανα­μέ­νε­ται να είναι σημα­ντι­κά μεγα­λύ­τε­ρος. Συγκλο­νι­στι­κές εικό­νες και βίντεο από τις περιο­χές που μαί­νε­ται η φωτιά, δεί­χνουν καγκου­ρό να προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από τα δάση που καί­γο­νται και καρ­βου­νια­σμέ­να πτώ­μα­τα από κοά­λα να κεί­το­νται στη γη.

Τα κοά­λα, που είναι ήδη υπό απει­λή από την σημα­ντι­κή απώ­λεια που έχει υπο­στεί το περι­βάλ­λον τους, χτυ­πή­θη­καν σκλη­ρά από τις πυρ­κα­γιές. Οι οικο­λό­γοι κάνουν λόγο για 8.000 νεκρά κοά­λα – περί­που το ένα τρί­το του πλη­θυ­σμού τους — από την έναρ­ξη των πυρ­κα­γιών. «Σχε­δόν το 30% του περι­βάλ­λο­ντός τους έχει κατα­στρα­φεί» δήλω­σε η υπουρ­γός περι­βάλ­λο­ντος της χώρας, Sussan Ley, προ­σθέ­το­ντας πως «θα γνω­ρί­ζου­με περισ­σό­τε­ρα όταν οι φωτιές κοπά­σουν και κάνου­με μία καλύ­τε­ρη εκτίμηση»

australia fotia1

Ενώ τα κτη­νια­τρι­κά νοσο­κο­μεία ανα­λαμ­βά­νουν όσα περισ­σό­τε­ρα ζώα μπο­ρούν, θερα­πεύ­ο­ντας τα εγκαύ­μα­τά τους, οι υπη­ρε­σί­ες δίνουν πραγ­μα­τι­κή μάχη για να αντι­με­τω­πί­σουν τον αριθ­μό των περι­στα­τι­κών που χρή­ζουν ανά­γκης. Και τα ζώα που κατά­φε­ραν να επι­ζή­σουν αδυ­να­τούν να βρουν τρο­φή και κατα­φύ­γιο καθώς οι πυρ­κα­γιές συνε­χί­ζουν να κατα­στρέ­φουν το σπί­τι τους.

«Έχου­με πάρει πολ­λά μαθή­μα­τα από αυτό που συμ­βαί­νει και δεί­χνει ακρι­βώς πόσο απρο­ε­τοί­μα­στοι είμα­στε», δήλω­σε η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της Science for Wildlife, Δρ. Kellie Leigh, σε επεί­γου­σα ακρό­α­ση στο κοι­νο­βού­λιο τον Δεκέμ­βριο σχε­τι­κά με τον πλη­θυ­σμό κοά­λα. «Δεν υπάρ­χουν δια­δι­κα­σί­ες ή πρω­τό­κολ­λα δρά­σης — ακό­μη και οι φρο­ντι­στές της άγριας πανί­δας δεν έχουν πρω­τό­κολ­λα για το πότε μπο­ρούν να δρά­σουν μετά από φωτιά».

australia fotia2

«Οι πυρ­κα­γιές έχουν δημιουρ­γή­σει υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ας και έχουν κατα­κά­ψει τα πάντα σε τόσο γρή­γο­ρους ρυθ­μούς που υπήρ­ξε σημα­ντι­κή θνη­σι­μό­τη­τα των ζώων στα δέντρα. Σε μία τέτοια μεγά­λη περιο­χή που καί­γε­ται αυτή τη στιγ­μή πιθα­νά να μην κατα­φέ­ρου­με να βρού­με ούτε τα πτώ­μα­τά τους» δήλω­σε ο Mark Graham, οικο­λό­γος από το συμ­βού­λιο για τη φύση «Nature Conservation Council».Όπως είπε, τα κοά­λα δεν έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να απο­μα­κρυν­θούν γρή­γο­ρα από τις φλόγες.

Ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Dieter Hochuli από το Πανε­πι­στή­μιο του Σίδνεϊ δήλω­σε ότι δεν είναι μόνο τα γνω­στά είδη, όπως τα καγκου­ρό και τα κοά­λα, που δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο. Τα έντο­μα που είναι βασι­κά για την επι­κο­νί­α­ση και τον θρε­πτι­κό κύκλο υπέ­στη­σαν επί­σης τερά­στιες απώ­λειες και δεν είναι σαφές πώς θα ανα­κάμ­ψουν οι πλη­θυ­σμοί και τα οικο­συ­στή­μα­τά τους. Επι­πλέ­ον, υπάρ­χουν φόβοι ότι πολ­λά σπά­νια είδη φυτών ότι έχουν εξα­φα­νι­στεί εντελώς.

australia fotia4

«Οι πυρ­κα­γιές είναι ένα φυσι­κό μέρος των αυστρα­λια­νών οικο­συ­στη­μά­των και πολ­λά από τα φυτά και τα ζώα είναι προ­σαρ­μο­σμέ­να σε αυτό», είπε ο Hochuli. «Ωστό­σο, οι αλλα­γές στη συχνό­τη­τα και την έντα­ση των πυρ­κα­γιών μπο­ρεί να έχουν τερά­στιο αντί­κτυ­πο στην άγρια φύση. Γνω­ρί­ζου­με ότι ο κίν­δυ­νος εξα­φά­νι­σης αυξά­νε­ται εκθε­τι­κά καθώς οι πλη­θυ­σμοί μειώ­νο­νται σε χαμη­λά επί­πε­δα, γεγο­νός που εγεί­ρει σημα­ντι­κές ανη­συ­χί­ες για το μέλ­λον τους».

Η υπη­ρε­σία για την προ­στα­σία της άγριας ζωής «Wildlife Information, Rescue and Education Services» σε δήλω­σή της στο Reuters, είπε πως τυπι­κά η συμ­βου­λή είναι ότι δεν πρέ­πει ο κόσμος να ταΐ­ζει την άγρια πανί­δα, ωστό­σο η πύρι­νη κόλα­ση άλλα­ξε τη συμ­βου­λή σε παραί­νε­ση, ενθαρ­ρύ­νο­ντας τον κόσμο να προ­σφέ­ρει στα ζώα νερό και τρο­φή καθώς υπάρ­χει μεγά­λη ανάγκη.

australia fotia6

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία που έχουν δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα, τα θύμα­τα ανέρ­χο­νται σε του­λά­χι­στον 18, ενώ πολ­λοί άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται και οι αρχές προει­δο­ποί­η­σαν για περισ­σό­τε­ρα θύματα.

Μέχρις στιγ­μής οι δασι­κές πυρ­κα­γιές έχουν κάψει συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρα 1.200 σπί­τια και 40 εκα­τομ­μύ­ρια εκτά­ρια εκτά­σε­ων και νέες εστί­ες δημιουρ­γού­νται σχε­δόν καθη­με­ρι­νά εξαι­τί­ας του καύ­σω­να και των ισχυ­ρών ανέμων.

australia fotia7

Στο μετα­ξύ, την Τετάρ­τη 2/1, δεκά­δες χιλιά­δες του­ρί­στες κλή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν μέσα σε λιγό­τε­ρο από 48 ώρες τις παρά­κτιες κοι­νό­τη­τες ενώ το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται νέο κύμα καύ­σω­να που μπο­ρεί να επι­δει­νώ­σει την κατά­στα­ση. Πλοία του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και στρα­τιω­τι­κά ελι­κό­πτε­ρα πραγ­μα­το­ποιούν επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης όσων έχουν απο­κλει­στεί εξαι­τί­ας των πυρκαγιών.

australia fotia5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο