Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αυτές είναι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Οι νέες παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλη τη Βενεζουέλα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή εκτελεστικό διάταγμα, ώστε να εφαρμοστούν με άμεσο τρόπο, μέσω του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, κυρώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βενεζουέλας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρεάσα, απέρριψε τις νέες κυρώσεις και δήλωσε πως «αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που έχει δεχτεί η Βενεζουέλα, πρώτα η στρατιωτική απειλή και έπειτα η απειλή οικονομικών κυρώσεων».

Επιπλέον, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα για την προστασία της Βενεζουέλας από τις πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ψηφιακό μέσο Misión Verdad ανέφερε σε μια ανάλυση ότι αυτές οι νέες κυρώσεις «δεν στρέφονται εναντίον αξιωματούχων της Βενεζουέλας, αλλά εναντίον όλης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ποιες είναι οι νέες κυρώσεις που προβλέπονται το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ ;

– Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ δίνει συνέχεια στο εκτελεστικό διάταγμα 13692 της 8ης Μαρτίου 2015, που εκδόθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, όπου η Βενεζουέλα χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ».

– Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ λειτουργούν άμεσα κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτές απαγορεύουν σε «κάθε πρόσωπο, οργανισμό, εταιρεία ή ένωση που εδρεύει νόμιμα ή ασκεί δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκεί επιχειρηματικές δραστηριότητες με νέα χρεωστικά ομόλογα που εκδίδονται από οποιοδήποτε θεσμό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δηλαδή ομολογά που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ή τη δημόσια εταιρεία Pdvsa», αναφέρει η ανάλυση της Misión Verdad (Αποστολή Αλήθειας).

– To εκτελεστικό διάταγμα δεν επηρεάζει άμεσα τα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί από το κράτος και την PDVSA, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια των κατόχων, των ιδιωτών, των εταιρειών και των οικονομικών οργανισμών των ΗΠΑ. Αλλά με τις κυρώσεις, αυτά χαρακτηρίζονται ως «επισφαλή ομόλογα», γεγονός που θέτει τη Βενεζουέλα σε «ζώνη κινδύνου» για επενδύσεις στην αγορά ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι ένας αξιόπιστος πληρωτής.

– Αυτές τις νέες κυρώσεις που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της Βενεζουέλας τις ζητούσαν για μήνες οι ηγέτες της αντιπολιτευόμενης Στρογγυλής Τράπεζας Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, ο δεξιός Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος εξετάζεται από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση (ANC) για ενέργειές του εναντίον της χώρας.

– Οι ενέργειες των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα κλείνουν για το κράτος της Βενεζουέλας και την PDVSA τις πόρτες των χρηματοπιστωτικών αγορών που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να προσφέρουν ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν και να εισφέρουν στη χώρα συνάλλαγμα. Ως εκ τούτου, έχουν επηρεαστεί οι πρόσφατες συμπράξεις της PDVSA με τις κινεζικές και ρωσικές εταιρείες για εξόρυξη πετρελαίου στη ζώνη του Ορινόκο Ούγκο Τσάβες.

– Το μέτρο αυτό στοχεύει να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε αθέτηση ή μη πληρωμή του εξωτερικού της χρέους. Τους τελευταίους 24 μήνες, η Βενεζουέλα και η PDVSA έχουν πληρώσει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια για τις υποχρεώσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται είναι για να οδηγήσουν σε ασφυξία τη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.

Πηγή: διαδικτυακός τόπος πρεσβείας της Βενεζουέλας

Ανθρωπιστική κρίση επιδιώκουν στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ