Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αυτές είναι οι τριάντα εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό για τα self test

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού-εξπρές της κυβέρνησης για τα δέκα εκατομμύρια self tests, με την ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία των 30 εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον.

Η ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Τα self test είναι rapid test για τον κορονοϊό, τα οποία θα μπορούμε να προμηθευτούμε δωρεάν από τα φαρμακεία (ένα την εβδομάδα ανά άτομο), σε εθελοντική βάση. Τα ατομικά αυτά τεστ θα γίνονται στο σπίτι, από τον ίδιο τον χρήστη τους, γεγονός που έχει προκαλέσει τις ενστάσεις ειδικών όπως των βιοπαθολόγων που λένε ότι εάν δεν διενεργούνται από ειδικούς θα έχουν μειωμένη αξιοπιστία. Η δεύτερη σοβαρή ένσταση σχετίζονται με το γεγονός πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα συσχετιστεί με καμία επιδημιολογική επιτήρηση. Η ανακοίνωση θετικού κρούσματος στην πλατφόρμα «selftesting.gov.gr»  θα γίνεται εθελοντικά. Δηλαδή τόσο η διενέργεια του τεστ όσο και η δήλωση του κρούσματος θα είναι «ατομική υπόθεση» χωρίς καμιά επιδημιολογική επιτήρηση.. Μάλιστα, η χρησιμοποίηση τους θα γίνει με στόχο κυρίως την διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς, όπως ομολογεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας (και) από αυτό ότι οι πραγματικές της ανησυχίες σχετίζονται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας του λαού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στο τουρισμό, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Το έρημο κλουβί, Κείμενο Βαγγελιώ Καρακατσάνη – Ζωγραφιές Εύα Μελά