Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι»…

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Αυτοί που αρπά­νε το φαΐ απ’ το τραπέζι
κηρύ­χνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρ­νουν όλα τα δοσίματα
ζητά­νε θυσίες
Οι χορ­τά­τοι μιλά­νε στους πεινασμένους
για τις μεγά­λες επο­χές που θα’ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρ­νου­νε στην άβυσσο
λεν πως η τέχνη να κυβερ­νάς το λαό
είναι πολύ δύσκολη
για τους ανθρώ­πους του λαού

Στί­χοι που γρά­φτη­καν το 1939 από τον Μπ. Μπρεχτ («Γερ­μα­νι­κό εγχει­ρί­διο πολέ­μου») και μου ήρθαν στο νου παρα­κο­λου­θώ­ντας την προ­σπά­θεια που κατα­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση να δεί­ξει πως στη­ρί­ζει τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Να ψηφί­ζει το 4ο Μνη­μό­νιο με …αντι­μνη­μο­νια­κή ρητορική.

Η δια­χρο­νι­κό­τη­τά τους είναι συγκλο­νι­στι­κή, μα εξη­γή­σι­μη. Το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό του κεφα­λαί­ου, αρχη­γοί των κομ­μά­των και βου­λευ­τές, τους ίδιους τρό­πους χρη­σι­μο­ποιούν για να κοροϊ­δεύ­ουν και να χει­ρα­γω­γούν το λαό.

Αυτοί που εξα­θλί­ω­σαν το λαό και  ξεπού­λη­σαν γη, αέρα και νερό, υπο­δο­μές, υπη­ρε­σί­ες κλπ, τολ­μούν να χαρα­κτη­ρί­ζουν τα συσ­σί­τια δείγ­μα ανά­πτυ­ξης  και να μας προ­σβάλ­λουν βάναυ­σα επι­κα­λού­με­νοι τη μη αντί­δρα­σή μας και ερμη­νεύ­ο­ντάς την ως απο­δο­χή της πολι­τι­κής τους άπο­ψης και έγκρι­ση των πολι­τι­κών τους.

Το έχουν απο­δεί­ξει πολ­λές φορές, συνο­λι­κά το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό της άρχου­σας τάξης — νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι, σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και οπορ­του­νι­στές – μόνο οι ανά­γκες του λαού δεν τους νοιά­ζουν.  Μπο­ρούν και το καλύ­πτουν με τις κοκο­ρο­μα­χί­ες που στη­νουν για να μας κοροϊ­δέ­ψουν και να κρύ­ψουν ότι εξυ­πη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των λίγων (κεφα­λαί­ου), ποδο­πα­τώ­ντας τα δικαιώ­μα­τα των πολ­λών (λαού).

Γι’ αυτό χρειά­ζε­ται να πάρουν την απά­ντη­ση στο δρό­μο, όχι μόνο αυτοί που κυβερ­νούν σήμε­ρα, μα όλοι όσοι υπη­ρε­τούν αυτό το σύστημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο